hrupni večeri: EMA + Dubais

Torek, 10 oktober, 2017 20:00

hrupni večeri:
EMA
(City Slang, ZDA)
Dubais (Fettkakao, Portland/Berlin/Antwerp)

Ena in edina EMA prvič prihaja v Ljubljano. Na poti se ji pridruži Dubais, ki turnejo napove takole: “Super excited for road hangs with other pissed off feminists from the rural side of America.”

EMA (City Slang, ZDA)

Erika M. Anderson se je po uspehu albumov “Past Life Martyred Saints” in preroškega “The Future’s Void”, ki so ju mnogi mediji kovali v zvezde in zapisovali na spiske najboljših albumov zadnjih let, umaknila v kletno stanovanje v Portlandu. V klet sredi generičnega stanovanjskega kompleksa v netrendi četrt, z bež preprogo in poceni žaluzijami.

Zdaj se vrača s poznanim in hkrati odtujenim portretom “zunanjega obroča” – temnega sveta polpraznih pregrad, nad kletnimi okni izobešenih ameriških zastav, neskončnih nakupovalnih središč in besa. Na albumu “Exile in the Outer Ring”, ki konec avgusta izide pri založbi City Slang, z zastrašujočim realizmom in globokim sočustvovanjem upodablja ameriško revščino in odpor.

“Zunanji obroč” je predmestni svet ljudi, izrinjenih iz mestnih centrov. Ljudi, ki so jih stagnacija plač in vedno višji stroški pognali na rob – na mejo s podeželjem, ki ga razraščanje mest počasi žre. Ta obroč je precej bolj raznolik kot klasičen imidž tradicionalnega predmestja. Trgovine cigaretnih vape nadomestkov in domači frizerski saloni sobivajo z mehiškimi špecerijami in s trgovinami, kjer si lahko privoščiš “vse” po 99 centov. To je predmestje napetosti, revščine in jeze, ki ob stalni spregledanosti in ignoranci le narašča.

In Erika na “zunanji obroč” gleda z optimizmom: “Zdi se bolj dinamičen kot večina mestnih centrov. Premore večjo raznovrstnost in manjše stroške. Tu se bodo našli čudaki, umetniki in kultura in lahko bo čudovito. Če se ne bo prej samouničilo.”

Album “Exile in the Outer Ring” se upira tradicionalni Americani. Odraža celoten ustvarjalni obseg avtorice in se hkrati vrača k njenim koreninam – v čas hrupne folk zasedbe Gowns. In seveda k temam, ki so vseskozi prisotne v njeni karieri – od brutalnosti poznega kapitalizma do propadajočih mej med privatnim in javnim, v temačnem portretu “biti Američan v letu 2017”.

Dubais (Fettkakao, Portland/Berlin/Antwerp)

Nadia Buyse je Dubais. Sama svoj zvok opiše kot lo-fi arab-futurizem. Nikoli ji ne zmanjka sintičev ali besed. Na primer o tem, kako zmenkuje s hudičem in ga nato umori. Dubais se razliva v videe, inštalacije, performanse in eksperimentalne pop opere. Je brez meja. In čeprav Dubais deluje kot bend, je ta pravzaprav platforma za konceptualna dela in kulturni aktivizem. Nadia pop glasbo uporablja za raziskovanje migracij diaspore, neoliberalne distopije, čustvene nesposobnosti, potrošniških tehnologij, hibridnih identitet, intersekcijskega feminizma in transnacionalnih skupnosti.

Vstopnina: 10 € (On Parole in na dogodkih v Gala hali), 12 € na dan koncerta

FB event

Permanent link to this article: https://www.galahala.com/arhiv/hrupni-veceri-ema/16306/