LYDIA LUNCH RETROVIRUS & CARSICK CARS

Torek, 16 junij, 2015 21:00

LYDIA LUNCH RETROVIRUS(ZDA)
+ predskupina CARSICK CARS (Kitajska)

URNIK:
Vrata/BIGor: 21:00
Carsick Cars: 21:30
Lydia Lunch Retrovirus: 22:20

Underground diva Lydia Lunch se vrača v Ljubljano. Na mesto zločina. Še pomnite njen zadnji koncert v Gali hali, ko je zasedla oder z herkulskim kitaristom Weaselom Walterjem, hladnim bobnarjem Bobom Bertom in razdraženim basistom Timom Dahlom?! ?! Ne bodite ravnodušni. In ker pravite, da niste, ne zamudite še ene priložnosti okužiti se s prahom zvočnega zidu Retrovirus. V veliko čast nam je spet gostiti glasbenico, pevko, poeteso, igralko, artistko govorjene besede oziroma, na kratko, umetnico, brez katere New York ne bi bil New York. Vrata odpiramo tudi eksotiki pekinške indie rock scene Carsick Cars.

Muziko suče jahalec plošč BIGor

Vstopnina: 10 € z rezervacijo (do 15.6.2015), 14 € na dan koncerta
Rezervacije je potrebno dvigniti do 22:30!

FB event

&

Underground diva Lydia Lunch se vrača v Ljubljano. Na mesto zločina. Še pomnite njen zadnji koncert v Gali hali, ko je zasedla oder z herkulskim kitaristom Weaselom Walterjem, hladnim bobnarjem Bobom Bertom in razdraženim basistom Timom Dahlom?! Ne bodite ravnodušni. In ker pravite, da niste, ne zamudite še ene priložnosti okužiti se s prahom zvočnega zidu Retrovirus. V veliko čast nam je spet gostiti glasbenico, pevko, poeteso, igralko, artistko govorjene besede oziroma, na kratko, umetnico, brez katere New York ne bi bil New York.

Divja, nemirna in črna duša je aktivna in prisotna na glasbeno-umetniški sceni že od najstniških let, ko je v drugi polovici 1970 let stopila v ospredje no wave poka s Teenage Jesus And The Jerks. S solo prvencem Queen of Siam je leta 1980 odločno stopila na pot kot avtonomna in neodvisna institucija. Avtorska dela in projekti so se nizali, s sodelovanji z Nickom Caveom, Birthday Party, Sonic Youth, J.G. Thirwellom, Rowlandom S. Howardom, Die Haut, Oxbow in dolgo vrsto številnih drugih se uvršča med vplivnejše glasbene avtorice zadnjih trideset let. Z bogatim ustvarjalnim opusom, neukrotljivim delom, brezkompromisno držo in brez dlake na jeziku ostaja zvesta sebi in je še naprej ena izzivalnejših in neukrotljivih dam našega časa.

Od zadnjega srečanja z Lydio Lunch mineva natančno leto in pol. V tem času je bila (kot ponavadi) zelo dejavna in ustvarjalna. Ob stoletnici Williama S. Borroughsa je javno brala njegova poglavja, s Quintano Ano Wikswo je izvajala performans, ob koncertih z Retrovirus in Big Sexy Noise se je spečala s kitaristoma Jamesom Johnstonom iz Gallon Drunk in Thurstonom Mooreom (ex-Sonic Youth) in bobnarjem Weaselom Walterjem v (še enem) grmečem projektu The Breaking Open The Head. Lani je z angleškim kitaristom Cypressom Groveom objavila tudi bluesovski album A Fistful of Desert Blues, ki je nastal iz njunega sodelovanja v projektu The Jeffrey Lee Pierce Session. Ostanek skladb je prav tako izšel lani na split albumu Twin Horses s Spiritual Front. Novembra pa je s prekaljeno tolpo Retrovirus stopila v studio in v živo posnela drugo ploščo Urge To Kill.

S projektom Retrovirus Lydia Lunch oživlja arzenal “starih” komadov. Z izbrano trojko instrumentalistov jim vliva svežega vetra, novih dimenzij in aktualnega naboja. Ne gre za obujanje nostalgije, ampak za akt trenutka. Da misli prekleto resno, smo se prepričali že decembra 2013. Tudi tokrat z njo prihajajo človek ritma Bob Bert, stara faca newyorške scene (v zgodnjih Sonic Youth, v Pussy Gallore z Jonom Spencerjem, v Chrome Cranks), Weasel Walter iz The Flying Luttenbachers, ki v Retrovirus strelja kitarske rafale, in basist Tim Dahl, ki se je medtem s Child Abuse oglasil v Gali hali. Na drugi plošči se je vražja četvorka lotila skladb Tied and Twist s solo prvenca Queen of Siam iz leta 1980,Snakepit Breakdown in Lock Your Door z albuma 13.13. iz leta 1981, Some Boys s plošče In Limbo iz leta 1984, Fields of Fire in Three Kings s Honeymoon In Red iz leta 1987,Still Burning, ki jo je z Rowlandom S. Howardom objavila na albumu njunega projekta Shotgun Wedding leta 1991, ter predelavo razrvane Frankie Teardrop newyorških Suicide. Če k tej balistično glasbeni retrospektivi prištejemo še polminutno Red Alert, darkerski 3X3 in Burning Skulls in aktualnejši The Gospel Singer, je jasno, da lahko vstopimo v zgodovino, vendar Lydia Lunch bo z Retrovirus tukaj in zdaj le v torek, 16. junija na odru Gale hale.

Pred Lydio Lunch in Retrovirus bo nastopila kitajska zasedba Carsick Cars, ki prihaja iz epicentra pekinške indie rock scene. S Snapline in Queen Sea Big Shark velja za njeno pionirko. V desetih letih obstoja je trio, v sestavi Zhang Shouwang na kitari in vokalu, He Fan na basu in stanskem vokalu ter bobnar Sun Heting, objavil tri albume. Za produkcijo lanskega “3” sta poskrbela Sonic Boom iz Spacemen 3 in Hamish Kilgour iz The Clean. Carsick Cars imajo doma status renomirane skupine in mladi Kitajci jih jemljejo za svoje kot so se mladi identificirali z Bobom Dylanom v 1960 letih. Za triom so redni koncerti po domovini in turneje po Ameriki in Evropi. Med ostalim so nastopili na All Tomorrow’s Parties, South By Southwest, Primavera. Prisluhnimo, kako je globalen svet majhen in domač.

Permanent link to this article: https://www.galahala.com/arhiv/lydia-lunch-retrovirus-gala-hala/10861/