Rapetek extra: PHAROAHE MONCH

Ponedeljek, 14 marec, 2016 21:00

PHAROAHE MONCH (NY/ZDA)

DJ podpora:
DJ SPLINTA
DJ K’POW

Dober mesec po velikem koncertu Mobb Deep, Rapetek gosti še en izjemen hip hop dogodek, iz newyorškega Queensa direktno na oder Gala hale prihaja eden najbolj vsestranskih MC-jev vsah časov – Pharoahe Monch!

Troy Donald Jamerson je svoje ime na hip hop zemljevid zapisal pred četrt stoletja, leta 1991, z debitantsko ploščo dua Organized Konfusion, ki ga je tvoril z mikrofonskim pajdašem Princem Pojem. V razmaku treh let ste nato Organized Konfusion navrgla še mojstrski in prebojni album “Stress: The Extinction Agenda” (1994) in zadnji skupen projekt naslovljen “The Equinox” (1997). Predvsem prva izdelka med hip hop sladokusci veljata za dragulja, na katerih je Pharoahe Monch nakazal svoj razkošen nabor gobezdaških veščin. Svojo tehnično superiornost od takrat kaže na vokalnem področju z izjemno ritmiko, nepredvidljivim flowom in kompleksnim deliveryem, nič manj impresivno pa ni njegovo pisanje, kjer lahko spretno krmari med različnimi stili – lahko je izjemen pripovedovalec zgodb, battle rapper ali povsem nasprotno – zmožen je globokih introspektivnih in samozavednih rim oziroma verzov.

Omenjene sposobnosti so Pharoahe Moncha uvrstile na piedestal podtalnih MC-jev in prav on je skupaj z Mos Defom in Talibom Kwelijem na prelomu tisočletja paradiral na čelu vzhodnoobalnega neodvisnega hip hopa, ki je takrat po zaslugi založbe Rawkus doživljal renesanso. Leta 1999 je za Rawkus izdal prvi solo album “Internal Affairs” na katerem so se gnetla mnoga eminentna producentska (The Alchemist, Diamond D, DJ Scratch) in rapperska (Method Man, Redman, Busta Rhymes, Canibus, Common, itd.) imena in katerega paradni konj je bil supersingel “Simon Says”. Prav zaradi omenjenega singla ga je doletela tožba s strani japonskega filmskega skladatelja Akire Ikufube, katerega vzorec skladbe je Monch uporabil v svojem največjem hitu kariere, album pa je bil umaknjen s prodajnih polic. Sledil je dve olimpijadi dolg post solističnega udejstvovanja kar pa ne pomeni, da se v tem obdobju Pharoahe Monch ni oglašal na kompilacijah, kot so “Soundbombing II” s strašnim storytelling komadom “Mayor”, “Lyricist Lounge 2″, kjer je z Mos Defom in pokojnim Nate Doggom posnel klubski “Oh No” ali pa “Soundbombing III” kjer je za komad “The Life” za mikrofon poprijel s Stylesom P-jem.

Njegova samostojna pot je po osmih letih pavziranja znova zacvetela v zadnjem desetletju, v katerem je leta 2007 serviral ploščo “Desire”, v 2011 “W.A.R. in 2014, ko je luč sveta ugledal njegov zadnji “PTSD: Post Traumatic Stress Disorder”. Na vseh albumih je Monch ostal zvest svojemu stilu, kontinuirano je ponujal kvaliteten hip hop, ki ga je na trenutke začinil z izleti izven stanrardnih hiphoperskih okvirov.

Na prste ene roke lahko preštejemo MC-je, ki 25 let konstantno izdajajo vrhunski rapperski material in v vsem tem obdobju ostajajo relevantni znotraj žanra. Rapetek, v tokrat rapetkovcem bolj domači Gala Hali, ponosno najavlja nastop enega izmed takih izbrancev, njegovega faraonovega veličanstva, Pharoaha Moncha!

Vstopnina: 15 € earlybird (razprodano), 18 € predprodaja, 20 € na dan dogodka
Predprodaja: Gala hala na prireditvah, One Way, Lepa Žoga

FB event

Permanent link to this article: https://www.galahala.com/arhiv/pharoahe-monch-nyzda-gala-hala/12818/