RAPETEK 126: DJEČACI & HIGH5

Petek, 27 januar, 2017 22:00

RAPETEK 126
DJEČACI
(Split, HR)
HIGH5 (Zagreb, HR)

DJ’s:
Borka (Rx:Tx)
Broke (Datura)

Rapetkovski začetek leta bosta tvorila najvidnejša predstavnika nove hrvaške raperske scene iz dveh največjih hrvaških mest. Split bo predstavil trojec Dječaci v vokalni postavi Vojko Vrućina, Zoni ter Ivo Ivo, Zagreb pa razvpito mladostniško bando High5.

Dječaci so na krilih treh izjemno uspešnih izdaj trilogije Drama – Istina – Firma postali vsebalkanska raperska atrakcija, ki je globoko prerasla žanrske hiphop okvire in ob sebi zbrala še falango mladostniških splitskih rimoklepačev. Po letih »razturavanja« balkanskih odrov od Hrvaške, Srbije, Bosne do Makedonije in Exita, se Dalmatinci vračajo na slovensko grudo. Ekipa je s svojim pojavom predramila takrat precej zaspani splitski in hrvaški hiphop ter v ultrazajebantski maniri še največje skeptike prepričala, da niso zgolj internetno gibanje, marveč tudi odličen živi bend, ki nikoli ne razočara. Na krilih mega hitov »Dalmacija«, »Maci«, »Lovrinac«, »Meko sranje«, »After u zatvoru« in drugih so fantje poleg domačega dalmatinskega terena s specifičnim smislom za humor nekajkrat uspešno prepotovali praktično celotno področje nekdanje države in uprizorili nič koliko vrhunskih raperskih trenutkov.

Zagrebška produkcijska klika TR33Z oz Triestri je skupaj z neločljivo povezano zasedbo High5 razorožila staro zagrebško sceno in na njo prinesla svež veter ter kajkmalu postala sprva internetna, nato pa še koncertna senzacija. Banda, ki je nase sprva opozorila s kratkometražcem duhovitih kompozicij, zbranih pod imenom Triestri, je nato s svojimi nastopi ter prvo studijsko ploščo Schengengang le še potrdila svojo vrednost s simbiozo različnih raperskih žanrov, ki temelji na sodobni trapovski produkciji.

V kolikor se je EP Triestri sprehajal med starošolsko boom bap zvočno sliko do najzabavnejšega in stilsko dodelanega trapa, je Schengengang veliko bolj trapovski in trd, duhovit, nebrzdan in brezkompromisen, kot MC-ja pa najbolj izpostavi izjemnega Riđi Riđija, ob katerem v ekipi najdemo še Snajperja, Hladnega, Radeta Ulico in Žugija. Fantom se še kako pozna, da so rasli skupaj, da so več kot le glasbena zasedba, temveč so predvsem prijatelji, ki hodijo na iste žure, živijo praktično v istem stanovanju , oz. na istem naslovu s hišno številko 33 in so se spoznali že v osnovni šoli ter začeli poslušati rap, le Žugija so posvojili malce kasneje. Na njih je vplivala raznolika raperska godba, ki se je z leti in zvočnim prestrukturiranjem spreminjala, Riđi rad izpostavi OutKaste, UGK, Dječake, Kool Keitha ter starejše predstavnike hrvaške scene, večina ostalih pa naniza kopico zanimivih imen sodobnega (t)rapa in cloud rapa. Specifično besedišče ponuja pogled v raperski vsakdan zagrebške škvadre, opisan na humoren, zajebantski in energičen način, s katerim fantje prihajajo na traperske poskočnice. Koncertna izkušnja je pristna, homogena, prvinska in nezaigrana, v kar se lahko prepričate na njihovem prvem nastopu v Gali hali, ki se bo zgodil le dan pred njihovim velikim zagrebškim nastopom.

Vstopnina: 13 € na dan koncerta
Karte, namenjene za predprodajo, so pošle, na dan koncerta na voljo še 170 kart!

FB event

Permanent link to this article: https://www.galahala.com/arhiv/rapetek-126-high5-gala-hala/15263/