RAPETEK EXTRA: BLU & EXILE, DAG SAVAGE

Torek, 14 februar, 2017 21:00

RAPETEK EXTRA

live:
BLU & EXILE (LA/ZDA)
DAG SAVAGE (LA, ZDA)

dj: ESCO (Rapetek, special J. Dilla tribute set)

Tokratno dvojno ameriško podtalno jazzy hiphop gostovanje si zasluži dobršno mero pozornosti, saj sončni Los Angeles predstavlja velik kos hiphoperskega podtalja tega tisočetja.

Dvojec Blu & Exile je nastal leta 2007 in predramil zahodnoobalni hiphop, si pridobil neverjetno dobre ocene kritikov in spomnil na zlate čase jazzy hiphopa tipa A Tribe Called Quest, Slum Village, projektov Madliba in drugih. S hrustljavimi, prašnimi podlagami Exila, ki so svojo zvočno podobo plemenitile z udarnimi bobni ter spretnim, brihtnim, zavednim, tehnično dodelanim, detajlnim, a hkrati uličnim rapanjem Bluja, sta fanta na mah osvojila množice mladih in starih poslušalcev. Exile, ki je prej zasmodil svoj solistični prvenec, poznali pa smo ga predvsem po delu v njegovem projektu Emanon, se je odmaknil v produkcijsko ozadje, Blu, ki je prej sodeloval z zasedbama Slum Village ter Platinum Pied Pipers, pa je zablestel kot klepetač. Preden sta fanta skovala skupni projekt, je Blu zavrnil mikavni ponudbi založbe Interscope ter Death Row ter podpisal za lokalno Sound of Color.

Leta 2007 izdan prvenec Below the Heavens: In Hell Happy with Your New Imaginary Friend… ju je postavil na piedestal takrat svežega zahodnoobalnega podtalnega hiphoperskega gibanja, in sloviti raperski magazin XXL mu je dodelil oznako enega najbolj proslavljenih izidov leta. Album, inspiriran na produkciji slovitega J.Dille, Q-Tipa ter Peta Rocka, je nastal kmalu zatem, ko je Exile zasmodil podlagi za Jurassic 5 ter Mobb Deep in bil zametek povratka L.A.-ja na raperski zemljevid tistega časa. Po izidu so mnogi kritiki in poslušalci Bluja proglasili za raperja, na katerega je potrebno biti pozoren v prihodnosti, slovita stran hiphopdx.com ga je proglasila za »rookieja leta«, Village Voice pa je album označil za “one of the most thoughtful indie-rap releases in some time”.

Poti obeh sta se nato ločili. Blu se je najprej podružil s Ta’Raachom v projektu The Piece Talks, nato z Mainframom, s katerim sta zaplodila album Johnson & Jonson, kateremu je sledilo nekaj malih plošč in gostovanje Gonjasufija ter si prislužil vpoklic v razred »Top 10 Freshman of 2009« revije XXL, od koder ga je pot vodila med najvidnejša imena podtalja. Kar naenkrat je rapal na podlage Flying Lotusa, J-Dille, sodeloval z Alchemistom, MF Doomom, The Roots, Fashawnom, Madlibom in drugimi, raperski in nereperski mediji so o njegovih projektih pisal hvalospeve brez primere. Blu se je vse bolj preizkušal tudi kot producent, na kratko pristal pri založbi Warner, izdal album theGodleeBarnes ter uradno tudi Her Favorite Colo(u)r ter leto 2011 zaključil s kar tremi izdajami. Mediji so popolnoma padli na njegov »eksperimentalni« NoYork!, ki je uradno izšel šele leta 2013, na internetu pa se znašel že več kot dve leti prej. NoYork, sproduciran s strani danes velikanov žmohtnih hiphop beatov Flying Lotusa, Dibiaseja, Samiyama, Daedelusa, Knxwledga, Shafiqa Husayna ter Exila, je s svojo originalnostjo popolnoma predramil fene in kritike, ki so album slavili kot božanstvo. Pitchfork, ki ga je celo kariero hvalil v višave, mu je za album pribil oceno 8,1, originalnost so hvalili pri PopMatters in mu podelili oceno 9. Exile je v tem času produciral lastne projekte, za Open Mika Eagla, Pharoahe Moncha, Freestyle Fellowshipe, Big Seana, Homeboya Sandmana, Fashawna, China Xla in druge, leta 2012 pa sta fanta skupaj pripravila še eno, že prej posneto poslastico, naslovljeno Give Me My Flowers While I Can Still Smell Them.

Trenutno se Blu povečini ukvarja z lastnimi projekti, leta 2015 je tako skupaj z Madlibom in MEDom posnel zanimiv album Bad Neighbor, 2016 pa je končal s tremi projekti, in sicer Titans in the Flesh s producentom Nottzom, Open Your Optics s Fatom in projektom Cheetah in the City z Union Analogtronicsi. Exile večino svoje energije vlaga v projekt Dag Savage, ki ga bomo imeli tudi možnost videti v Ljubljani. V dvojcu Dag Savage se Exilu pridruži izjemno zanimiv, verbalno spreten in pronicljiv klepetač Johaz, s katerim sta leta 2014 posnela album E&J. Gre za potentno, lirikalno plodno in malce bolj poskočno verzijo jazzy/boom bap hiphopa, ki se obrača v rapersko zgodovino in kot goste na albumu predstavlja Rass Kassa, MEDa, Bluja, Cossa, Fashawna, ADAD ter »I Need a Dollar« Aloe Blacca, s katerim se je Exile pajdašil v svojem prvem projektu Emanon.

Kot dodatek se bomo na tem specialnem večeru ob obletnici smrti velikega produkcijskega maga J. Dilla po koncu živih nastopov posvetili še izbrani diskografiji njegove muzike, ki jo bo za vas pripravil Dj Esco.

Vstopnina: 8 € v predprodaji (Gala hala na prireditvah, One Way), 10 € na dan koncerta

FB event

Permanent link to this article: https://www.galahala.com/arhiv/rapetek-extra-blu-exile-dag-savage-gala-hala/15421/