RAPETEK EXTRA: DEVIN THE DUDE

Petek, 17 marec, 2017 22:00

RAPETEK EXTRA

Live:
DEVIN THE DUDE (Houston, Texas)

DJ’s:
Klemen Klemen (Trnow; rap-a-lot DJ set)
K’Pow (GOR)
Pero Wustyle

Veteran houstonske rap scene, globoko povezan z eminentno rapersko založbo Rap-a-Lot, gospodič Devin Copeland, bolj znan pod imenom Devin the Dude, bo svoje vrhunske in v hiphopu močno etablirane “puhaške” himne končno pripeljal tudi na naše odre. Mediji in raperji imajo zanj pripravljenih veliko zanimivih oznak, saj ga nemalokrat opisujejo kot “Rap’s best-kept secret” ali “Your favorite rapper’s favorite rapper”, New York Times ga je recimo označil za “A brilliant oddball with a spaced-out flow”.

Devin the Dude je velikan zapohanih tematik. Besedni akrobat v svoje, močno z omamo prepredene tekstovne perverzije prinaša veliko zanimivih domislic, s katerimi odstopa od klasičnih, striktno na zelene substance vezanih besedil. Je del določenega aspekta rapa, kjer se pištole in bling raje menja za zelene zvitke in pivo, humorne domislice in seksualne naslade. Devin vse to servira v svojih zelo neklišejskih rimah, kar so opazili tudi Scarface, Dr. Dre, Snoop Dogg, DJ Premier, Nas, Andre 3000, Jay-Z, Gucci Mane, Lil Wayne in ostali, s katerimi je sodeloval. Njegova kariera je obsežna in maratonsko dolga. Čeravno je svoj čislani prvenec “The Dude” izdal šele leta 1998, je že leta 1994 pri založbi Rap-a-lot, ki ga je spremljala večino njegove kariere, potalal shote svojim fenom v projektu Odd Squad, kjer se je podružil s slepim producentom Robom Questom ter Juggom Muggom. Plošča “Fadanuf Fa Erybody” je po besedah staroste založbe Rap-a-lot, raperja Scarfaca, najboljša izdaja te houstonske založniške hiše sploh in je med feni takoj dobila status kulta.

Neverjetna prezenca ga je iz Odd Squada pripeljala do zasedbe Facemob, nad katero je bdel Scarface in je leta 1996 izdala album “The Other Side of the Law”. Leta 1998 se je Devin podal na vrhunsko solistično pot, ki jo je pričel s prvencem “The Dude”, s katerim je opozoril nase globoko izven houstonskih raperskih krogov. Opazil ga je tudi Dr. Dre, ki ga je sprva povabil zgolj na refren skladbe »Fuck You« s svojega Chronic 2001 albuma, a ga je Devin tako šokiral, da ga je na koncu zaprosil še za odrapano kitico. Dve leti kasneje so ga na svoj album povabili De La Soul, izven familije Rap-a-lot pa je gostoval še na albumih Gucci Mana, Tech N9Na, Slim Thuga in mnogih drugih. Njegova prepoznavnost je bila v času izdaje njegovega drugega albuma “Just Tryin’ Ta Live” (2002) že neverjetna. Zanj sta beate med drugimi, poleg njegovih Odd Squad in Rap-a-lot kolegov, spohala Dr. Dre (It’s a Shame) in DJ Premier (Doobie Ashtray), kot vokalna gosta pa se na albumu pojavita Nas in Xzibit.

Leta 2004 je na album “To Tha X-Treme” Devin prislonil obilico marihuanarskih himen in se tudi sam preiskusil kot producent. Njegova producentska kariera je kulminirala z izidom izvernserijskega in do danes njegovega najuspešnejšega albuma “Waitin’ To Inhale”, ki ga je praktično v celoti sproduciral sam in nanj povabil nekaj velikih imen svetovne raperske scene, od Lil Wayna in Bun B-ja do Andre-ja 3000 ter Snoop Dogga. S slednjima je izstrelil enega svojih hitov kariere, puhaško klasiko “What a Job” in si dokončno izboril status legende. Istega leta je izdal še album “Waitin’ Our Turn” s preimenovanimi Odd Squadi, ki odslej slišijo na ime Coughee Brothaz, z njimi pa je 4 leta kasneje izdal še album “Fresh Brew”.

Leta 2007 se je dokončno razšel z založbo Rap-a-lot in pot nadaljeval pod okriljem različnih založb, za katere je izdal še precej zanimivih zelenoljubnih albumov – “Landing Gear” (2008), “Suite 420” (2010), “Gotta Be Me” (2010), “One for the Road” (2013), leta 2008 pa so mu Rap-A-lot izdali še “Greatest Hits”.

Pred slabima dvema letoma so v procesu snemanja nove Devinove plošče zlikovci vdrli v njegovo stanovanje in mu odnesli kompletno studijsko, računalniško in ostalo opremo ter veliko količino zelenih opojnih substanc. Svojo smolo je Devin s feni delil na Instagramu, prihajajoča evropska turneja pa mu bo med drugim omogočila vsaj delni nakup studijske opreme.

Koncert Devina the Duda v Sloveniji seveda ne more miniti brez navzočnosti trnowske ninje Klemna Klemna, njegovega največjega fena v dolini Šentflorjanski, ki se ponaša s kompletno zbirko njegovih izdaj. Klemen bo pred koncertom v svoji DJ vlogi predstavil svoj izbor njegove najljubše založbe Rap-a-lot. Za gramofoni se mu bosta pridružila še K’Pow in Pero Wustyle.

Vstopnina: 12 € earlybird (Gala hala na prireditvah od 24.2.2017 dalje (omejeno število vstopnic), 15 € predprodaja (Gala hala na prireditvah, One Way, omejeno število vstopnic), 17 € na dan koncerta

FB event

Permanent link to this article: https://www.galahala.com/arhiv/rapetek-extra-devin-the-dude/15665/