MLADINSKI NATEČAJ S PODROČJA HIP HOP KULTURE 2019

MLADI RAPETEK
Mladinski natečaj s področja hip hop kulture

Natečaj MLADI RAPETEK izhaja iz koncertnega cikla RAPETEK – edinega rednega mesečnega hip hop dogodka v Sloveniji, s katerim Društvo Kapa v ljubljanskem klubu Gala hala že šestnajsto leto zagotavlja kakovosten koncertni in DJ program. Cilj natečaja je spodbujanje jezikovne, glasbene, likovne in plesne ustvarjalnosti, s sodelovanjem pa bodo mladi pridobili nove spretnosti izražanja, veščine nastopanja, soustvarjali bodo z vrstniki ter skozi prakso spoznavali hip hop kulturo.

Organizator in glavni financer natečaja je Društvo Kapa. Natečaj podpirata tudi Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo RS.

PRAVILNIK
Na natečaj se lahko prijavijo dekleta in fantje od 5. razreda OŠ dalje ter srednješolci.

1) TEME NATEČAJA
Proste teme.

2) KATEGORIJE IN OBLIKA PRIJAVLJENIH DEL

a) Rap
Videoposnetek rapanja, posnetega z mobilnim telefonom, v trajanju od 30 sekund do 2 minuti.

b) Beatbox
Videoposnetek beatboxanja, posnetega z mobilnim telefonom, v trajanju od 30 sekund do 2 minuti.

c) DJ-anje
Internetne povezave na tri raperske skladbe na YouTubu, ki so natečajniku najbolj všeč ali povezave na tri DJ-je vzornike

d) Beat making
Posnetek glasbene podlage, ki jo je natečajnik izdelal sam

e) Ples
Videoposnetek hip hop koreografije natečajnika/-ov, posnetega z mobilnim telefonom, v trajanju od 30 sekund do 2 minuti.

f) Grafitiranje
Fotografija 3 skic, ki jih je natečajnik narisal.

3) ŠTEVILO SODELUJOČIH
Na natečaj se lahko natečajniki prijavijo samostojno ali v skupini.

4) PRIJAVA
Izpolnjeno prijavnico skupaj z video posnetki, povezavami, skicami in slikami prek Wetransferja, Dropboxa, povezav na YouTube ali s pomočjo drugih platform za datoteke večjega formata pošljite na naslov mladi.rapetek@gmail.com do 7. aprila 2019.

5) ŽIRIJA
Žirijo sestavljajo: Katarina Deskovič (vodja kluba Gala hala), Jan Križaj – Unknown (glasbenik), Luka Jeločnik – DJ Kpow (DJ), Žiga Žmavc – Zhiga (beatboxer), Sandi Abram (grafiti), Vladimir Kosović – Doša (glasbenik) in Nace “Nata” Novak (plesalec). Sestala se bo 14. aprila 2019 in izbrala nagrajence. Ti bodo o tem obveščeni po e-pošti do 26. aprila 2019.

6) NAGRADA:
Najboljše avtorje/skupine bomo povabili na brezplačno delavnico, ki bo z mentorji iz vsake kategorije potekala v maju 2019. Dva tedna po delavnici bodo nagrajenci v popoldanskih urah nastopili na Letnem odru Gala hale. Prvonagrajenci bodo prejeli tudi majčke in značke MLADI RAPETEK.

Vsi nagrajenci (oz. njihovi skrbniki) s prijavo dovoljujejo organizatorjem natečaja objavo svojih del v promocijske namene.

7) SPOZNAVNI DAN
Spoznavni dan bo potekal v ponedeljek, 6. maja 2019 ob 17.00 na Letnem vrtu Gala hale (notranjost kluba v primeru slabega vremena), kjer se bodo med seboj spoznali nagrajenci, njihovi starši, učitelji, mentorji delavnic ter sodelujoči pri projektu. Na voljo bomo za morebitna vprašanja in pojasnila.

8 ) DELAVNICA
Delavnici bosta potekali v soboto, 11. maja ter v soboto, 18. maja 2019 od 16.00 do 20.00 na Letnem vrtu Gala hale na Metelkovi v Ljubljani. Vodili jo bodo mentorji z dolgoletnimi izkušnjami pri delu z mladimi. Udeleženci in udeleženke bodo spoznali, kako med rapanjem pravilno dihamo, kako izboljšamo prezenco na odru, kako se znebimo treme, izboljšamo rime, izdelamo dobro glasbeno podlago, narišemo dober grafit, sodelujemo z občinstvom ipd., sodelovali bodo tudi z lučnimi in tonskimi tehniki. Na delavnici bo poskrbljeno za prigrizek.

9) ZAKLJUČNI NASTOP

1. Generalka
Sobota, 25. maja 2019, ob 16.00, na Letnem odru Gala hale na Metelkovi v Ljubljani.

2. Nastop
Sobota, 25. maja 2019, ob 18.00, na Letnem odru Gala hale na Metelkovi v Ljubljani. Po nastopu nagrajencev bosta sledila še DJ program, oder pa bo odprt tudi za druge nastopa željne.

Za informacije se obrnite na:
Društvo Kapa
mladi.rapetek@gmail.com
www.galahala.com/mladi-rapetek

MLADI RAPETEK FB

MLADI RAPETEK PRIJAVNICA 2019

MENTORJI DELAVNICE:

Rap:
Jan Križaj – Unknown, neznanec ali ninja iz ljubljanskih Fužin je reper, ki je že več kot 10 let prisoten na več ali manj vseh freestyle prvenstvih in je vknjižil 3 državne naslove freestyle prvaka in več kot 10 ostalih freestyle titul. Leta 2010 je izdal prvenec Rep za v žep, s katerim je nase opozoril tudi širšo javnost. Trenutno pripravlja nov projekt, drugo solo ploščo, s katero se podaja v nove vode, tako pravi sam, neznanec. Unknown je reden gost pogovorov o rapu, na različnih srednjih šolah je že večkrat predaval o svojem poklicu, s svojimi veščinami pa ne promovira le rapanja, tako je med drugim posnel tudi pesem Knjižni molj, ki najstnike spodbuja k branju. Vodil je tudi talent camp na Outfit7, saj zelo rad dela z radovednimi mladimi, polnimi svežih idej in nadobudnosti.

Beatbox:
Žiga Žmavc – Zhiga se z beatboxom, umetnostjo proizvajanja zvokov, glasbe in ritmov s pomočjo človeških ust, ukvarja že deseto leto, Resneje se je z beatboxom začel ukvarjati že v prvem letniku gimnazije, a kot pravi sam, so se prvi znaki zanimanja pokazali, ko je še kot otrok po televiziji videl Oto Pestnerja in njegov zbor. Peli so, imitirali trobento, kontrabas in podobne instrumente samo s svojim vokalom. Skozi leta je z vztrajno vajo postajal vedno boljši in ustvaril lasten stil beatboxa ter kot samostojni izvajalec začel nastopati na številnih prireditvah, med drugimi na Red Bullovih dogodkih, na A-capella prireditvah, v številnih klubih po Sloveniji, na Rock Otočcu, dvakrat so ga gostili v Zagrebu, posnel pa je tudi štiri krajše reklame za pijačo Fruc. Septembra 2008 sta moči združila z Muratom (iz dvojca Murat & Jose), s katerem včasih nastopa v dvojici. Poleg nastopov je vodil tudi kar nekaj delavnic na temo beatboxa. Leta 2014 se je v Sloveniji odvilo prvo državno prvenstvo v beatboxu, na katerem je osvojil prvo mesto in tako postal prvi državni Beatbox prvak. 

DJ-anje:
Luka Jeločnik – DJ K’Pow je kot DJ aktiven že vse od leta 1997. Včasih je bil znan predvsem kot član kolektiva RDYO DJs, danes ga poznamo tudi kot aktivnega člana društva GOR. Njegova ljubezen je hip hop, vendar vrti tudi glasbo sorodnih žanrov. Nastopal je v številnih klubih in na drugih glasbeno-kulturnih prireditvah po vsej Sloveniji in ostali exYU regiji, prav tako po Veliki Britaniji, Nemčiji, Italiji, Avstriji, Češki in Franciji. Sodeloval in nastopal je z različnimi priznanimi domačimi in tujimi umetniki, zadnja leta pa najbolj aktivno sodeluje z DJ/MC Sunny Sunom, s katerim poleg drugih glasbenih projektov že peto leto vodita DJ Telovadnico, serijo DJ delavnic za mlade.

Beatmaking:
Vladimir Kosović, bolj znan pod umetniškim imenom Doša, se je slovenski hip hop sceni predstavil že konec 90. let z dvojcem Da II Deuce, kI sta ga ustanovila skupaj z Anžetom Kacafuro. Prvič sta se pojavila na prvi slovenski hip hop kompilaciji “Five minutes of fame – Za narodov blagor” (Radyoyo) s komadom “Dost vas mam”. Ista skladba je priromala tudi na mednarodno hip hop kompilacijo “Speaking in tongues” in bila celo vključena v film “Birthday girl” z Nicole Kidman in Benom Chaplinom v glavnih vlogah.

Doša se je kot producent prvič podpisal leta 2005, in sicer pod skladbo “Vse ob svojem času” istoimenskega albuma reperja Nikolovskega, prav tako je avtor glasbe skladbe “Jzzinti”.
Naslednja skladba, ki jo je sproduciral, je “Glej jih” iz kompilacije “Ljubljana podtalno”, kjer sta v zasedbi Da II Deuce z Anžetom Kacafuro združila moči s takrat še manj znanim reperjem Zlatkom. Leta 2007 je kot avtor glasbe in teksta sodeloval na prvencu pevke Jadranke Juras, kjer se je s skladbama “Hoč’m vid’t te” in “Moj dan” prvič preizkusil tudi v drugih glasbenih zvrsteh.
Sledila so številna sodelovanja s slovenskimi reperji, leta 2008 se je kot izvršni producent podpisal pod album “Super simpl 2”, kjer je reperju Simplu v celoti sproduciral njegov drugi album. Leta 2010 smo končno dočakali tudi njegov solo prvenec, “Memento mori”, ki je bil prvi slovenski dvojni hip hop album in kjer je Doša tudi avtor večine glasbe.
Do danes se je na spisku izvajalcev in avtorjev, s katerimi je sodeloval kot producent, nabralo kar nekaj imen, med njimi so Zlatko, Nipke, Mladich, Samo Sam, LP, Perro & Rudstah, DuFam, Denis Ali, Flamie, Kosta, Ghet, Mrigo, Emkej, Mito, Mirko, Samo Boris, Trkaj, N’toko in drugi.

Ples:
UrbanKLAN je skupina kreativnih in idej polnih urbanih plesalcev, ki so našli svoj dom po streho Urban Roofa. Združuje jih želja po skupnem ustvarjanju in nadgrajevanju znanja plesa.
Aktivni na plesnih battlih po Evropi, se vključujejo tudi v ostalie elemente hip hopa (beatmaking, rap, beatbox, graffiti…). Sodelujoči pri natečaju, Nace “Nata” Novak, je del klana, njegovo poznavanje plesnih stilov popping-a, new styla/hip hopa, house-a in krumpa se prepleta z neverjetno kreativo in muzikalnostjo, ki se kažeta v prostem slogu in koreografskih delih. Je zmagovalec ali polfinalist plesnih prireditev Neighbourhood vol. 1, Battle 1vs1 Štuk-Maribor, UFBB 2016, Kidz Battle 2016, Novi Sad Groovin Allstyle, Unbreakable Anniversary in Državno prvenstvo allstyle battle.

Grafitiranje:
Sandi Abram je samostojni oblikovalec in doktorski raziskovalec na Univerzi Vzhodne Finske. Je ustanovitelj platforme Alternative Ljubljana (alternativetoursljubljana.com), pod izvedbo Inštituta za urbana vprašanja, ki organizira redna vodena predavanja o ulični umetnosti in grafitarske delavnice za otroke in odrasle. 
Umetniško se ukvarja z grafičnim dizajnom in fotografijo, raziskovalno pa z urbanim prostorom, čutno percepcijo, izven-institucionalnimi praksami ter urbanimi kulturami. Samostojno je med drugim razstavljal v Galeriji ŠKUC in Galeriji FDV, kot kulturni antropolog pa redno objavlja v domači in tujih revijah. Sodeloval je pri številnih mednarodnih projektih s priznanimi umetniki, kot so Swoon, Voina,  Justseeds in Blu.

Permanent link to this article: https://www.galahala.com/mladi-rapetek/mladinski-natecaj-s-podrocja-hip-hop-kulture-2018/18617/