RAPETEK EXTRA: ODDISEE (ZDA)

Petek, 1 december, 2023 20:00

Rapetek extra: ODDISEE (ZDA)
+
ZELENO SONCE 154: Green snowflakes
Selektorja: DJ Borka & Udo Brenner

Ne zamudite odličnega double bill-a, prvega decembra vas namreč čaka najprej Rapetek extra in z njim Oddisee, potem pa še izdatna merica funka na Zelenem soncu.

Eden tistih beatmakerjev, ki znajo tudi pljuvati bare in eden tistih raperjev, ki kucajo tudi nore beate. Amir Mohamed el Khalifa je nekje leta 1999 pustil šolo, kupil prvi sampler in si nadel ime Oddisee. Prvi viden uspeh je sledil leta 2002, ko je sproduciral komad “Musik Lounge” (in na njem tudi rapal!) za precej odmevno ploščo, celo prvenec takrat zvezdniškega povratnika Jazzyja Jeffa z naslovom The Magnificent. Od takrat je sodeloval s kar nekaj znanih fac, na primer z Garyjem Shiderjem iz zasedbe Parliament / Funkadelic, potem s Talibom Kwelijem, J-Live-om, skupino Little Brother, Marcom Polom, Joeyem Bada$$om, Homeboyem Sandmanom… Mikstejpe in čisto prave plate niza od leta 2005, je član hiphoperskega kolektiva Diamond District, precej odmevna pa je bila tudi njegova serija štirih inštrumentalnih EP-jev Odd Seasons. Potem je tu še izjemen niz albumov Alwasta (2016), The Iceberg (2017) in letošnji To What End. Večji del njegovega kataloga je izšel pod okriljem morda najzanimivejše neodvisne raperske založbe zadnjih let, Mello Music Group.

A Oddisee ni samo beatmakerski raper in raperski beatmaker, je tudi eden tistih redkih, ki zna svoj izraz hudo prepričljivo prevesti v bendovsko formo – zadnja leta najpogosteje nastopa s svojim petčlanskim bendom Good Compny. Kar nekaj prostora so mu namenili praktično vsi referenčni mediji, veliko pa pove tudi dejstvo, da je imel ne enega, ampak že kar dva Tiny Desk nastopa. Resen DIY-jevski all-rounder torej!

Po koncertu nikakor domov. Na zadnji letošnji zelenosončni party smo v goste povabili izkušenega glasbenega mačka, DJ Borko, ki bo vrtel že na hip hop koncertu Oddisee pred tem. Glasbeni publicist in radijski urednik, član ekipe Tetkinih radosti ter skupine Jimmy Barka Experience je pri začetkih Zelenega sonca prispeval pomemben del, ki je oblikoval podobo enega najdlje trajajočih klubskih dogodkov pri nas.
Borka v svojih DJ setih spretno krmari med različnimi glasbenimi žanri, tokrat pa med drugim lahko pričakujemo zmes funka, soula, afrobeata, jazza ter seveda lagan prehod iz hip hopa. Svoj delež bo kot vsa leta doslej prispeval še rezident Udo Brenner.

Music policy: hip hop/funk/soul/disco/nu funk/jazz/afrobeat

Vstopnina: 15 € (mojekarte.si in njihova prodajna mesta, Big Nose, Gala hala na prireditvah), 18 € na dan koncerta. Z vstopnico koncerta prost vstop na Zeleno sonce. Zeleno sonce: 5 € pred polnočjo, 7 € kasneje.

Fb dogodek >>

 

Permanent link to this article: https://www.galahala.com/arhiv/rapetek-extra-oddisee-zda/29419/