Obisk festivala WAVES 2020


Obisk festivala WAVES 2020

Letos smo obiskali 10. edicijo festivala Waves (ex. Waves Vienna) na Dunaju, ki je od 10. do 12. septembra 2020 potekal v hibridni različici – v živo in na spletu. Gre za showcase festival, ki poleg koncertnega dela vključuje tudi konference, “speednetworking” in poslušalnico. Zarad nastale situacije se je festival letos prestavil tudi na internet, kjer so lahko koncerte in konference “obiskali” online obiskovalci. Poleg okrnjenega živega dogajanja na tradicionalni lokaciji v dunajskem kulturnem centru WUK, se je letos pridružil še institut SAE, kjer se je odvil konferenčni del.

Letošnji fokus sta predstavljali dve državi: Ukrajina in Anglija, zato so del programa namenili tudi ustreznim glasbenim trgom in glasbeni sceni iz teh dveh področij. V treh dneh se je na digitalnih odrih zvrstilo več kot 70 bendov s celotne Evrope (v živo se je v okviru SKICE izvedel samo koncert slovenskega punk/pop/noise tria balans), žanrsko pa so se gibali od alternative, elektronike, rock in klubske glasbe. Med drugim so v okviru INES programa – kot INES talenti, “nastopili” tudi trije slovenski bendi – 7AM, balans & Jakob Kobal & His Imaginary Friends.

Kot predstavnica založbe KAPA Records se je dogajanja udeležila Dominika Maša Kozar.

Obisk festivala je izkoristila za promocijo domačih zasedb in izvajalcev, s katerimi založba redno sodeluje, za informiranje o širšem delovanju društva in za mreženje z glasbenimi profesionalci. Zaradi letošnje situacije, je fizično na festival prišlo veliko manj glasbenih profesionalcev kakor prejšnja leta, kar za tovrstne dogodke in vse nastopajoče/udeležene predstavlja veliko škodo.

Želimo si, da bi tovrstni showcase festivali lahko čim prej prišli nazaj na zeleno vejo, saj je ena izmed prednosti le-teh ravno to, da tovrstne dogodke obišče veliko delegatov iz glasbene industrije celotne Evrope. Zasedbam oz. njihovim managerjem omogoča hitrejši stik z glasbenimi profesionalci iz tujine in posledično odpira nove možnosti sodelovanja.

Kljub temu sprememba okolja in potovanje v drugo mesto prinaša prostor za nove ideje za sledeče leto in upanje za potencialna mednarodna sodelovanja, ki tokrat vključujejo tudi močno digitalno komponento.

Permanent link to this article: https://www.galahala.com/mednarodno-sodelovanje/obisk-festivala-waves-2020/25078/