RAPETEK 107: CROATIAN DOUBLE BILL

Petek, 30 januar, 2015 22:30

RAPETEK 107: CROATIAN DOUBLE BILL

KIŠA METAKA (Split, HR)
KRANKŠVESTER (Osijek, HR)
+ DJ Broke (Datura)

V novo koledarsko leto Rapetkov vstopamo z dvema protagonistoma aktualne hrvaške raperske scene, in sicer s splitskimi junaki Kišo metaka ter osiješkim seksualno orientiranim dvojcem Krankšvester, ki se bosta na slovenskem odru kot dvojec predstavila prvič.

Obe zasedbi sta konec leta 2014 predstavili svoja nova albuma. Najvulgarnejši raperski dvojec Balkana, Krankšvester, ki ga sestavljata veterana hrvaške scene Sett (ki je v Gala hali kot solo izvajalec in producent N’tokovega prvenca gostoval že dvakrat) in 3ki Stil, je letos izdal svoj tretji, zastonjski album, preprosto naslovljen III. Nase je opozoril z dvema hitoma „Liz Taylor“ in „Za Benbare i Saundsisteme“, ki temeljita malce bolj na elektronskih podlagah, kot smo vajeni.

Splitski Kiša metaka izvirajo iz kampa Dječakov, od koder seveda prihaja Vojko Vrućina, producent in MC Kiše, nase so močno opozorili z istoimenskim prvencem, ki je letos dobil še enega istoimenskega naslednika, ki se ponuja kot brezplačni dolpoteg. Kot svoja entiteta so se pojavili na idejo Papija, okrog katerega se je zbrala ekipa enakomislečih gangsta raperjev iz ožjega jedra Dječakov. Zasedbo poleg Vojka in Papija sestavljajo še Krešo, Oreb, Batman 3000, v sicer malce oslabljeni živi zasedbi pa se jim pridruži še DJ Vrh.

Vstopnina: 8 € v predprodaji (Gala hala na prireditvah, Lepa Žoga, One Way), 10 € na dan koncerta

FB event

KIŠA METAKA

Ideja o splitski gangsta rap skupini je v glavah likov zbranih okoli skupine Dječaci zorela skoraj desetletje. Skozi to obdobje so fantje, ki jim je ime Kiša Metaka nadel Papi Batina aka Papi Para, ki v skupini deluje kot nekakšen stric iz ozadja, v glavnem oglašali na albumih Dječakov in drugih lokalnih projektih. Pred dvema letoma pa se je na svetovnem spletu pojavil njihov prvenec, ki jih je izstrelil med prvoligaše rap igre na področju bivše države. Album (ali po njihovo folder) je pospremil tudi odličen video za prvi singel “Konan”, ki prikazuje vojaško parado v Zagrebu v 90-ih in s tempo njihovih besedah vse, kar gre danes v naši južni sosedi narobe.

Neverjeten odziv je Metkaše prisilil, da so začeli razmišljati o live nastopih, ki so dandanes praviloma razprodani. Živo zasedbo Kiše Metaka predstavlja hrbtenica skupine – gobcaču Krešou Bengalki, Vojku Vrućini in Vuku Orebu na odrih od Vardarja do Triglava družbo dela DJ Vrh, tip zadolžen za mix in mastering Vojkovih instrumentalov. Skozi izrazito ironične tekste rišejo sliko splitskega vsakdana, zato se poslušalec hitro vživi v vlogo lokalnega mafijaša, ki v kafiču šteje svoj denar, koleričnega zvodnika, ki se dere na svoje delavke ali jebivetra v poznih 20-ih, ki na uličnem vogalu razmišlja, kako nategniti prvega turista.

Proti koncu leta 2014 je medmrežje naplavilo še drugi album skupine, ki je logično nadaljevanje prvega albuma – še vedno so tu Vojkove podlage, še vedno se delijo klofute in mafijaši so še bolj udobno zleknjeni v svojih foteljih, denar pa se kopiči.
V kolikor vas zanima, kako bi na odru zvenela rap zasedba Zdravka Mamića, Željka Keruma, Milana Bandića in podobnih banditov, potem je obisk prvega koncerta Kiše Metaka na odru Gala Hale obvezen.

KRANKŠVESTER

Osiješka rezidenta Sett in 3ki Stil sta veterana hrvaške rap scene, katerih začetki segajo vse tja do zlatega obdobja žanra, ki ga je zaznamovala zagrebška Blackout ekipa.

Predvsem aktiven je bil Sett, ki je kot solist na prelomu tisočletja že izdajal demo albume, kasneje tudi 2 uradna, vmes pa s svojimi beati med drugim blagoslovil skoraj celotno N’Tokovo “Cesarjevo novo podobo” in odlični comeback album Generala Woo-ja “Verbalni delikt”, s solo albumom za Aquarius Records pa je svoj pečat na sceni pustil tudi 3ki Stil.

Šversterja, tako kot Kiša Metaka, zaokrožene in nepoimenovane projekte izdajata preko brezlačnih internetnih kanalov, zato sta 2010 postregla s prvo Krankšvester izdajo (ob naslednjih dveh sta zapisani letnici 2012 in 2014) in začela s serijo verjetno najbolj eksplicitnih rapperskih izdelkov na teh prostorih. Na njih s svojo seljačko pozo rijeta po vseh odprtinah plitke hrvaške medijsko-estradne scene, razburjata feministke, kraljujeta v disko klubih – vse to počneta skozi izrazito humorna in s seksom nasičena besedila, ki se opirajo na močno glasbeno podporo. Če smo bili prej od njega vajeni bolj klasičnih, boombap beatov, na Krankšvester albumih Sett ponudi sodoben “klubski bass” zvok s primesmi trapa, dubstepa in sorodnih žanrov. S tem Sett vsekakor dokazuje svojo glasbeno nadarjenost in večdimenzionalnost, kar ga vsekakor uvršča v sam vrh tovrstne produkcije bivše Juge.

Obeta se torej poslastica za moralne neoporečneže in verske blazneže, očetje pa se lahko veselijo srečanja z bodočima zetoma, Settom in 3ki Stilom. Z drugimi besedami: kdor ne verjame v Krankšvester, ne verjame v boga, cerkev, Alojzija Stepinca, Jakova Sedlarja, Spužvo Kvadratnika, poleg tega pa bi vse generale poslal v Haag.

Permanent link to this article: https://www.galahala.com/arhiv/rapetek-107-croatian-double-bill-gala-hala/10071/