Rapetek 145: Kandžija // Mirko Grozny

Petek, 25 januar, 2019 22:00


Rapetek 145: Kandžija // Mirko Grozny

Live:

KANDŽIJA + Toxara + DJ Fu (Roots in session)

MIRKO

DJ’s:

K’POW

NBGT

Rapetek dvojk: dva koncerta dveh promocij plošč dveh veteranov dveh sosednjih scen. Hrvaške in slovenske. In dva spremljevalna didžeja.

Kandžija je eden najkonsistentnejših emsijev naše širše regije. Pripadnik druge generacije hrvaškega rapa, ki je prišla takoj za tisto zlato, močno opevano iz 90. let. Za seboj ima kupček albumov, preboj do širšega poslušalstva mu je uspel leta 2009 s plato Narodjaci, potem še bolj 2012 s prelomno ploščo Zlatne Žbice, tri leta kasneje je sledila Nema Labavo, ki jo je posnel s svojim spremljevalnim bendom Gole žene. Sedaj se vrača h klasični raperski formi z albumom Beton, ki je surovo igriva namešanka stilov in ki sijajno povzame neverjetno večplastnost Kandžijinega stila. Beati na albumu so blokovsko igrišče, na katerem se igra z brezhibnim prepletanjem različnih tehnik rapanja. Med družbeno kritiko in zajebancijo. Vselej lucidno. Kandžijina muzika je močno začinjen slavonski fiš paprikaš široke palete okusov, v duhu starošolski, v dostavi novodoben. Z njim prihajata dj Fu (Roots in session) in Toxara.
Kandžija bo nastopil v Sloveniji prvič po petih letih.

Mirko Grozny ni potomec Ivana Groznega. Zato pa je ninja in šampijon tajskega boksa s certifikatom novinarja in veliki pristaš boombapa 90. let. Po mnenju časopisa Delo “človek mnogoterih talentov”. Prvič opažen dolgo dolgo nazaj na singlu “Ni več tko” skupaj s Trkajem, Zlatkom in Omarjem. Sledili so trije albumi, nazadnje Mesto je mrtvo leta 2014.

Mirko si je za snemanje nove plate vzel kar precej časa. Logično, saj gre za veliko stvar, za razkritje največje afere po Watergatu. Ja, večja je od laganja Collina Powella na zasedanju OZN. To je Afera Majda Holc, o kateri ne vemo veliko in tudi po poslušanju plate ne zvemo veliko več. Zato pa dobimo dobro uro “no bullshit throwback boombap” šusa z izbranimi gosti, kot so Vazz, Wera, Atila in seveda Mirkov stalni kompanjon Sajkoslav. Poslušljivo surov in duhovito kritičen rap brez okraskov.

Music policy: hip hop

FB dogodek >>
Vstopnina: 6 € v predprodaji (One way, Gala Hala na prireditvah), 8 € na dan dogodka

Permanent link to this article: https://www.galahala.com/arhiv/rapetek-145-kandzija-mirko/20715/