MENT LJUBLJANA

Četrtek, 31 januar, 2019 21:30


MENT LJUBLJANA

RENDEZ-VOUS (FR)

HATTI VATTI (PL)

AIMING FOR ENRIKE (NO)

KALI FAT DUB (SI/HR)

Festival in konferenca

30. januar–1. februar 2019

KINO ŠIŠKA / AKC METELKOVA MESTO / ORTO BAR / STARA MESTNA ELEKTRARNA /

LJUBLJANSKI GRAD / HOSTEL CELICA / SLOVENSKA KINOTEKA / KLUB K4

Zimski festival glasbene kreativnosti, ki se bo odvil na različnih prizoriščih v Ljubljani med 30. januarjem in 1. februarjem 2019, napoveduje peto edicijo. MENT Ljubljana, na začetku leta 2018 izbran za najboljši manjši in klubski festival v Evropi, utrjuje pridobljena naziva s slavljenjem razburljive koncertne scene iz cele Evrope.

Ustaljenim koncertnim prizoriščem se pridružuje še Ljubljanski grad, konferenčni del festivala pa se prav tako podaja na nove teritorije. Ponujal bo vpogled v neskončne možnosti kitajskega glasbenega trga in raziskoval pomen butičnih festivalov, trajnosti, zelenosti in nenazadnje enakosti.

HATTI VATTI (Poljska)

“Hatti Vatti je heroj podtalja na kompleksni sceni. Glasbenik s prefinjenim taktom in pozornostjo za podrobnosti.” THE RANSOM NOTE

Hatti Vatti, s pravim imenom Piotr Kaliński, je eden najbolj vitalnih akterjev poljskega podzemlja. Znan je po analogno osredotočenih interpretacijah nabora zvokov, od ambientale do footworka, pa tudi po projektu Nanook of the North s skladateljem Stefanom Wesołowskim. Kot eden od redkih elektronskih glasbenikov s Poljske, ki je še bolj priznan v tujini, je koncertiral po celem svetu, tudi na Japonskem, v Južni Koreji, na Grenlandiji in na Islandiji, kjer nastopa pogosto. Njegova najnovejša izdaja “SZUM” je zvok vrhunskega elektronskega obrtnika, ki svoje napredno delo osmišlja ob pionirskih duhovih preteklosti.

AIMING FOR ENRIKE (Norveška)

“Uspe jima ustvariti osupljivo veliko zvočne raznolikosti in prostora, za razliko od mnogih tovrstnih dvojcev pa delujeta kot popolna celota.” HEAVY BLOG IS HEAVY

Dvojec je ustvaril svoj lastni univerzum, v katerem se vse vrti okoli tega, kar se med njima zgodi v vadbenem prostoru, studiu in na odru. Vidiš, kar slišiš, in kar slišiš, je čista sreča. Igra polomljenega jazza, matematičnih utrinkov, kitarskih eksplozij in prelepega hrupa. Pustolovščina, na kateri se pleše, lomi vratove, vriska in skače, dokler ste se le pripravljeni zaletavati v zid. Zid zvoka, namreč.

RENDEZ-VOUS (Francija)

“Rendez-Vous je še vedno najbolj vznemirljiv francoski rock bend ta hip.” LES INROCKUPTIBLES

Novodobna različica francoske romantike; pred vami je nepozaben zmenek z neustavljivimi Parižani Rendez-Vous! Peterica ustvarja kompleksen zvočni tornado post-punka, ki reže z direktnostjo eksplozivnih melodij naelektrenih synthov, nabitih kitar in hibridnih ritmov. S svojim neusmiljenim pristopom pustošijo po glasbeni zapuščini poznih 70. let prejšnjega stoletja in nadgrajujejo značilne zvočne elemente bendov, kot so The Cure, zgodnji Bauhaus, Joy Division in The Sound. Po dveh odmevnih EP-jih in turnejah po stari celini smo konec oktobra dobili težko pričakovan prvenec “Superior State”. Člani benda so ga v Angliji producirali skupaj z Mattom Peelom (Eagulls, Bad Breeding), izdali pa pri lastni novoustanovljeni založbi Artefact.

KALI FAT DUB (Slovenija, Hrvaška)

“Realna sprevrnjena resničnost, družbena vprašanja in pogledi z namenom rušenja sistema. Z etno pridihom. Jed za tiste z močnim želodcem.” TERAPIJA.NET

Lani sta sredi svojega seta Ljubljani spila vso elektriko in bila primorana zaključiti predčasno. Novo leto, nova priložnost! Haris Pilton in Chakka Svraka sta Kali Fat Dub. Volkova samotarja, združena v borbi proti praznim aktivističnim sloganom. S post-apokaliptičnim etno dubom v eni in balkansko slam poezijo v drugi roki. Neustrašni Haris (The Ufoslavians, Doggy Brasco), ki slovi po svojih divjih DJ zabavah, udriha s kopico žanrov, ki se neopazno prelivajo en v drugega. Rdeča nit duba je napeljana skozi šivanke etna, punka, drum ’n’ bassa, trip-hopa in reggaeja. MC Chakka (Zion Crew, Golem …) skozi mnogotere glasove fascinantno plete zgodbe o življenju okoli nas. Na MENT pribasirata z albumom “Nakot Azrielov”.

Nastopajoči: https://www.ment.si/sl/lineup/

Konferenca: https://www.ment.si/sl/konferenca/

Vstopnice: https://www.ment.si/sl/tickets/

M E N T Ljubljana. Produkcija: Kino Šiška. Ko-produkcija konference: Sigic.

Permanent link to this article: https://www.galahala.com/arhiv/ment-ljubljana-2/20731/