MENT LJUBLJANA

Petek, 1 februar, 2019 21:30


MENT LJUBLJANA

MOHAMA SAZ (ES)

HYPERBOLOD night:

SUMMER OF HAZE

BAD ZU

A.FRUIT

RAUMSKAYA

SABUROV (RU)

Festival in konferenca

30. januar–1. februar 2019

KINO ŠIŠKA / AKC METELKOVA MESTO / ORTO BAR / STARA MESTNA ELEKTRARNA /

LJUBLJANSKI GRAD / HOSTEL CELICA / SLOVENSKA KINOTEKA / KLUB K4

Zimski festival glasbene kreativnosti, ki se bo odvil na različnih prizoriščih v Ljubljani med 30. januarjem in 1. februarjem 2019, napoveduje peto edicijo. MENT Ljubljana, na začetku leta 2018 izbran za najboljši manjši in klubski festival v Evropi, utrjuje pridobljena naziva s slavljenjem razburljive koncertne scene iz cele Evrope.

Ustaljenim koncertnim prizoriščem se pridružuje še Ljubljanski grad, konferenčni del festivala pa se prav tako podaja na nove teritorije. Ponujal bo vpogled v neskončne možnosti kitajskega glasbenega trga in raziskoval pomen butičnih festivalov, trajnosti, zelenosti in nenazadnje enakosti.

MOHAMA SAZ (Španija)

“Ne pretiravamo, če rečemo, da je ‘More Iran’ eden najbolj izvirnih albumov, kar smo jih kdaj prejeli.” EXPERPENTO MAGAZINE

Glasba madridske četverice je kot sprehod po istanbulskem bazarju. Nešteto arom in okusov krasi njihovo idejo glasbe brez pravil, ki poseduje tuareško hipnotičnost, arabsko barvitost in močan vpliv anatolskega psihedeličnega rocka. Je Orient na srečanju svobodnega jazza. Mohama Saz gradi most med sodobnimi, progresivnimi in starodavnimi zvoki. Z eksotično mešanico klarineta, basa, bobnov in saza pričara misteriozno ter introspektivno avanturo.

*Hyperboloid Night:

Na Hyperboloid Night bodo nastopili A.Fruit, Bad Zu, Raumskaya, Saburov in Summer of Haze.

Trije ruski “geeki”, Dmitry Garin (Acid Mafia), Alexey Devyanin (Pixelord) in Sergey Saburov (Saburov/SΛB), so se konec devetdesetih let prejšnjega stoletja spoznali na spletu in nekaj let pozneje ustanovili založbo, ki je postala skupnost. Danes je Hyperboloid sinonim za “internet bass tunes” – zvočno paleto temačnega trapa, podivjanega jukea, barvitih synthov, ki se zvijajo med IDM beati, in klubskih mutacij, ki si drznejo do roba in dlje. Skupnost predvsem ruskih producentov organizira koncerte po vsem svetu, njihove izide redno spremljajo svetovno prepoznani mediji, z domačimi dogodki pa širijo obzorja lokalnega občinstva. Leta 2015 so prejeli rusko nagrado Jägermeister Indie Award za najboljšo založbo. Ta se neustavljivo bliža stotemu izidu.

A.FRUIT (Rusija)

“Naslovu primerno ‘Your Inner Sun’ predstavlja razpon čustev in se poglobi v producentkino psiho, kjer najde melanholijo zlomljenega srca v enem in evforično srečo v drugem trenutku.” XLR8R

Anna Fruit je Ableton Live odkrila med študijem sociologije in njeno življenje se je spremenilo za vedno. Začela je ustvarjati glasbo in se odločila izučiti se za tonsko mojstrico, da izpopolni svoje veščine. Svoj na 160 bpm osredotočen zvok je našla nekje med dolgoletnimi ljubeznimi do drum ‘n’ bassa, jungla, hiphopa in predvsem footworka. S profesionalno glasbeno kariero je začela leta 2015, od takrat pa je izdala tri EP-je in okoli 30 avtorskih skladb ter remiksov na kompilacijah s celega sveta. Njeno glasbo so izdale založbe, kot so Med School, Teklife, Hyperboloid in druge. A.Fruit ustvarja tudi zvočne učinke in glasbo za računalniške igre, kot so Gremlins, Inc., Spire of Sorcery ter Pathfinder. V živo Anna postreže s seti, ki navdušujejo z mešanico zvokov 160-170 bpm, od footworka in jungla do future beatsov ter halftimea.

BAD ZU (Rusija)

“To objavo pišem pri 316 ogledih. Mislim, da jih bo vsaj milijon. Odlično!” KOMENTAR NA YOUTUBE-U

Bad Zu so veljali za dobro varovano skrivnost moskovskega podzemlja, dokler niso podpisali pogodbe z najboljšo berlinsko založbo Through My Speakers. Kmalu zatem so imeli več nastopov v Berlinu kot Rusiji, a sčasoma je moskovska rejv publika vzljubila fuzijo tradicionalnih afriških godb in grimea, bend pa je začel nastopati pred več tisočglavimi množicami še preden se je pojavil na družbenih omrežjih. Septembra izdani “Zupreme” je bendov prvi dolgometražni album, ki poglobi in razvije ekstrovertni “Ritual Rave”, kjer so namesto avtorjev glasbe in njihovih misli v ospredju vedno poslušalci in njihovo stanje zavesti.

SUMMER OF HAZE (Rusija)

“Osrednji predstavnik ruske witch house scene.” RADIO ŠTUDENT

Svoj obraz rad skrije za tambovsko “banditsko” bandano. Podobno provokativno držo ima do sodobne družbe, čeprav s kančkom ironije. Summer of Haze je elektronski producent iz ruskega Tambova, skladbe tega anonimnega projekta, poimenovanega po ameriški pornozvezdi, pa na tisoče fenov s svetlobno hitrostjo objavlja na ruskih družbenih omrežjih. Feni in novinarji so ga oklicali za “gospodarja witch housea”, čeprav je njemu ljubša njegova lastna žanrska oznaka: weedwave. Njegovi nastopi polnijo klube širom Rusije. Po skoraj sto koncertih v 2018 je posnel svoje videnje inverznega transa, ki se odraža na rejvih, na katerih vsak konec tedna nastopa pred množicami od sto do več tisoč ljudi.

RAUMSKAYA (Rusija)

“Glasba tega trenutka. Neskončno iskanje zvoka prihodnosti. UK bass, garage, jungle, IDM, ambientala – vse v enem. Koščki vokala, ki ti v glavi obtičijo kot pop pesem. Groove, lomljeni ritmi, future.” RESIDENT ADVISOR

Zadnji dve leti se je moskovski producent osredotočal na integracijo filmskih glasbenih spremljav v klubsko glasbo. Želel si je namreč ustvariti glasbo, ki bi vsebovala več čustev. V sodelovanju s teatrom je ustvaril dve spremljavi za predstavi sodobnega baleta, v katerih raznovrstne žanre združuje v futuristične zvočne krajine. Gleb Voev je sicer soustanovitelj geto skupnosti Beryoza, ki zastopa bass sceno Sankt Peterburga. Poleti je nov material ustvarjal na Kubi pod mentorstvom Gillesa Petersona.

SABUROV (Rusija)

“Brezdelnež srednjih let.” SABUROV O SEBI

Moskovski didžej Saburov se opisuje kot “brezdelnež srednjih let”. Navkljub razorožujočemu posmehovanju samemu sebi je Saburov ob Pixelordu in Acid Mafii dejansko vodja založbe Hyperboloid, ki izdaja spletne bas godbe producentov s celega sveta ter zakoličuje zvok tega trenutka. V Moskvi in drugih večjih ruskih mestih je znan kot organizator ter didžej. Njegova nedavna izjava nakazuje, kaj lahko pričakujemo, ko se vsi zberejo na kupu: “Po mojem mnenju ni v klubu nič za početi, če nimaš velikih basov in subwooferjev.” Kot dolgotrajni zagovornik grimea, garagea, jukea in drugih globokih zvrsti skrbi, da se zvok ohranja – tekom let in onkraj meja. S svojimi založbenimi kolegi je nastopal po EU, Kitajski, ZDA in Rusiji, hkrati pa v okviru založbe delal kot predstavnik za A&R ter kot menedžer izvajalcev.

Nastopajoči: https://www.ment.si/sl/lineup/

Konferenca: https://www.ment.si/sl/konferenca/

Vstopnice: https://www.ment.si/sl/tickets/

FB dogodek >>

M E N T Ljubljana. Produkcija: Kino Šiška. Ko-produkcija konference: Sigic.

Permanent link to this article: https://www.galahala.com/arhiv/ment-ljubljana-3/20739/