RAPETEK 168: WU 30

Petek, 29 julij, 2022 20:00


RAPETEK 168: WU 30

Borka
K’Pow
Nasty Mad Flava
NBGT

“I wanna hear that Wu-Tang joint!
Wu-Tang again?
Ah, yeah, again and again!”

Ob velikem obeležju – tridesetletnici nastanka enega najpomembnejših, definitivno pa najbolj razvejanega kolektiva scene rapa – okroglo obletnico praznujemo z logičnim tematskim večerom.

Wu-Tang Clan. Njegovi začetki segajo v leto 1992, ko je idejni vodja, oziroma mastermind RZA skoval natančen, discipliniran in strateški načrt. Posedel je osem svojih kolegov in jim predstavil plan, kako bodo v slogu shaolinskih mojstrov borilnih veščin zavzeli trdnjavo glasbene industrije.

Ime Wu-Tang Clan je bilo skoraj samoumevno, ukradli so ga iz filma Shaolin and Wu-Tang in je povzelo fenovsko, študiozno fascinacijo nad kung fu flicki, iz katerih so jemali reference, imena, citate, pa tudi ideje, filozofijo, modrosti in napotke. Po surovem udarcu singlice Protect Ya Neck, ki jo je klan sprva izdal neodvisno in prodajal dobesedno iz prtljažnika leta 1993 na police ploščarn pade kult, klasika in eno glavnih poglavij raperskega kanona. Pade plata Enter The 36 Chambers. Plata, ki je spremenila vse – od slenga in ikonografije do konvencij, kako surovo in umazano lahko raperski izdelek sploh zveni.

A največji del revolucionarnosti Wu-Tang Clana tiči v strategiji, da so glasbeno industrijo zavzeli tako, da je vsak član podpisal pogodbo z drugo založbo. Sledile so samostojne plate. Raekwon, GZA, Method Man, Ol’ Dirty … Niz brez popuščanja danes legendarnih plat. Ostalo je zgodovina!

Pričakujte hite, remikse, manj znana poglavja delovanja klana, gostovanja njegovih članov, pa muziko neštetih “affiliated” zasedb in likov … Pa tapeto kultnih kung fu filmov … Skratka, Wu-Tang again and again!

Music policy: wu/tang/clan

Vstopnina: 5 € do 23h, 7 € kasneje

*V primeru slabega vremena bo prireditev potekala v dvorani s pričetkom ob 22h

FB dogodek >>

 

Permanent link to this article: https://www.galahala.com/arhiv/rapetek-168-wu-30/27159/