TAMIKREST

Sobota, 30 julij, 2022 20:00


TAMIKREST (Mali)

Omamna muzika iz žgoče Sahare, drugič!

Novembra je bilo zaradi koronskih omejitev vse skupaj, no, omejeno. Kljub odličnemu koncertu, zadnjemu lansko leto, preden smo bili primorani spet zapreti. Ko so nas Tamikrest letos kontaktirali za reprizo, smo jo z veseljem sprejeli, saj smo že ob prvem obisku potihoma upali, da bodo naslednjič na turneji poleti in jih bomo lahko gostili v edinstvenem ambientu letnega vrta.

Beseda »tamikrest« izhaja iz jezika tamašek, enega glavnih jezikov Tuaregov (sami si sicer pravijo Kel Tamashek), nomadov, ki živijo v širokem saharskem področju in jih najdemo vse od Alžirije prek Nigra do Malija. Beseda »tamikrest« pomeni več stvari: »križišče«, »zvezo«, »vozel«, »srečevališče«, »prihodnost«. Prav vsi se lepo prilegajo tako zgodovini benda kot tistemu, kar počnejo.

Člani Tamikrest prihajajo iz mesta Kidal v severnem Maliju, kjer so se zbrali leta 2006. Državljanska vojna jih je pahnila v izgnanstvo, v begunskih taboriščih pa so prišli še bolj v stik z ameriškim rockom in bluesom, ki so ga že tako dodajali tradicionalni glasbi svojega ljudstva. Ključno za preboj na mednarodno sceno je bilo srečanje s člani ameriško-avstralskega rockovskega tria Dirtmusic, ki se je zgodilo leta 2008 na slovitem malijskem Festivalu v puščavi. Iz skupnega muziciranja je nastalo dolgoletno sodelovanje tako z bendom kot s Chrisom Eckmanom iz Dirtmusic, ki jih je najprej spravil na založbo Glitterhouse in potem še na novoustanovljeno založbo Glitterbeat, ki je že vrsto let njihov domicil.

Zahodnjaško uho v muziki Tamikrest seveda najprej prepozna rockovske in bluesovske vzorce in ga zlahka označi za puščavski blues oz. rock, a zamaknjeno, molitvi ali zaklinjanju podobno petje, vzneseno vriskanje, hipnotično ploskanje z rokami in težko ujemljivi ritmi dajo vedeti, da ima njihova glasba daljšo zgodovino. Čeprav v svojih pesmih opozarjajo predvsem na izkoreninjenost tuareškega ljudstva, njihova glasba kljub temu izžareva radost in zanos. Vijugaste kitarske linije, ki se pletejo in razpletajo, kot da se sladka in poetična melodija ne bo nikoli nehala, ter omamni in vabljivi ritmi obetajo popotovanje v samo središče psihadelično zasukanega zvočnega vrtinca!

Za glasbo pred koncertom in še bolj po njem bo skrbel Mario Batelić (GlobaLuna, Radio Študent 89,3)

Music policy: psychedelic desert blues/sahara rock’n'roll/afro-groove

Vstopnina: 15 €
Na dan koncerta rezervacije niso več možne!

*V primeru slabega vremena bo prireditev potekala v dvorani

FB dogodek >>

 

Permanent link to this article: https://www.galahala.com/arhiv/tamikrest-2/27161/