HRUPNI VEČERI: PROTOMARTYR + NINA BULATOVIX

Ponedeljek, 18 april, 2016 20:00


hrupni večeri: PROTOMARTYR + NINA BULATOVIX

Najbolj glasen aprilski ponedeljek!

PROTOMARTYR

Ameriški post-punk kvartet iz ulic Detroita je zrasel na zvokih plošč in kaset Wire, The Fall, Pere Ubu, Joy Division in Nicka Cava. Protomartyr je zgodba topih ritmov, odmevajočih kitar in surovega glasu Joea Caseyja. Protomartyr je mračna zgodba pesnika, ki si je sredi svojih tridesetih drznil okoli sebe zbrati zagnano mladino in s pomočjo njihovih zvokov klepati življenjske zgodbe o podkupljenih županih, otroških spominih na papežev obisk in izgubi staršev.

Prvi album je bend povil leta 2012, ta pa mu je odprl vrata na renomirane festivalske podvige kot so SXSW, CMJ in Pitchfork Music Festival. Nato jih je pod okrilje vzela založba Hardly Art, ki jo je ustanovil Sub Pop in katere geslo je: Kvalitetne plošče za kvalitetne ljudi. Prvo sodelovanje je šlo kot po maslu, drugo pa se je odvilo v začetku oktobra, ko je bend v svet brcnil svojo tretjo celovečerno zgodbo poimenovano “The Agent Intellect”. Album so med 50 najboljših plošč leta 2015 že uvrstili SPIN, Consequence of Sound in Chicago Tribune, kritiki pa tudi sicer ne skoparijo s pohvalami, visoke ocene kapljajo z vseh strani – od Pitchforka do Rolling Stona.

www.protomartyrband.com

NINA BULATOVIX

Post-punk bend, ki je dal glas kontra-establišmentu. Bas, bobni in vokala namesto transparentov, protestov in granitnih kock. Rodil se je kot znak upora proti nepremišljenim potezam mestnih oblastnikov v zvezi z Mariborom kot Evropsko prestolnico kulture 2012 in njihovim načrtom za prenovo kulturnega središča Pekarna. V obeh primerih je bil odnos do pomena podtalne in alternativne kulture pretirano brezbrižen ter povsem brez razumevanja. A Nina je stvari postavila na pravo mesto z lucidnimi kriki nezadovoljstva, neizprosno držeča ogledalo praznim besedam in gestam, pokvarjenim in ozkoglednim mislim. Začetek bendove kariere je pospremila grožnja s tožbo zaradi razžalitve, a s hvaljenim drugim dolgometražcem “Jate” leta 2014 je bendovo ime počasi dobilo nov pomen. Nauk zgodbe: Ne izbriši. Spremeni.

FB event

After: Ma Tits

Vstopnina: 10 € + provizija v predprodaji (Gala hala, Eventim)/ 12 € + provizija na dan koncerta
Klik na EVENTIM

Permanent link to this article: https://www.galahala.com/arhiv/hrupni-veceri-protomartyr/12617/