MOONLEEJADA 2016

Petek, 9 december, 2016 20:30

Moonlee Records Festival
MOONLEEJADA 2016

BERNAYS PROPAGANDA (Makedonija)
NIKKI LOUDER (SI)
WEREFOX (SI)
IAMDISEASE (SI)

V Ljubljano se ponovno vrača festival neodvisne založbe Moonlee Records – MOONLEEJADA 2016. Tokrat je Mr. Moonlee iz svojega kimona potegnil štiri skupine, ki so v zadnjem letu oz. dveh izdale novo ploščo. Iz Makedonije se v Ljubljano vračajo neumorni makedonski plesni indie-pop postpunkerji BERNAYS PROPAGANDA, ki so se po kadrovskih rošadah spomladi vrnili s ploščo ‘Politika’, s katero se skupina poda v bolj elektronske indie-pop / new wave vode, ki spominja na New Order in The Notwist, nad vsem skupaj pa še vedno kraljuje zapeljivi ženski vokal. Od svoje hrupnosti in ostrine pa ne odstopajo NIKKI LOUDER, ki tudi na svoji četrti plošči ‘Trout’ raziskujejo in nadgrajujejo svojo vizijo hrupnega, kaotičnega, udarnega in kotalečega se noise rocka, ki zlasti v živo pokaže vso mogočnost njihovega glasbenega izraza. Podobno brezkompromisni so tudi primorski hardcore veterani IAMDISEASE, ki prinašajo svojo lastno mešanico mračnega in udarnega hardcore zvoka, ki se pogosto sprehodi v bolj metal, crust in sludge vode, hkrati pa skuša ujeti trenutne občutke jeze in jih prevesti v angažirano nadiranje poslušalstva. V bolj umirjenih soničnih vodah plujejo prekmurski alter rockerji WEREFOX, katere člani so se kalili v skupinah Psycho-Path, Kleemar, Lollobrigida, Manul, letos pa so se pridružili Moonlee druščini in izdali svoj drugi plošček ‘Das Lied Der Maschinen’. Močne sonično-melodične kitare, peklensko-angelski glas in udarna ritem sekcija vas ne bodo pustile ravnodušne.

 

Po koncertu nas bo razmigoval dolgoletni Moonleejev pajdaš Darko Kujundžić alias DJ Darko K., ki bo iz Zagreba prinesel kupček plošč in z dveh gramofonov sukal vse zabavno, dobro in slabo v rock’n'rollu in okrog njega, vse od petdesetih let prejšnjega stoletja do danes. Shake that kimono, shake!

Vstopnina: 6 € do 21h, 8 € kasneje

FB event

BERNAYS PROPAGANDA

Bernays Propaganda je politično angažirana post-punk zasedba iz Makedonije, neumorna koncertna sila, ki brez dlake na jeziku opozarja na družbene krivice že vse od svojih začetkov. Le malokatera zasedba se lahko pohvali s tolikšnim številom koncertov, saj ima zasedba pod pasom več evropskih turnej, ter celo šest-tedensko turnejo po ZDA.
Po kadrovskih rošadah se je Bernays Propaganda vrnila z novim albumom “Politika” (Moonlee Records, 2016), ki je marsikoga presenetil s svežim in prenovljenim zvokom. Nov material se tako spogleduje z elektronskim new-wavom v stilu New Order in The Notwist, ki je kitaram odvzel nekaj ostrih robov, skladbam pa po novem tempo narekuje ritem mašina. Pogumna poteza skupine, ki si je s četrtim albumom drznila spremeniti svoj zvok ter s tem razširiti svoj glasbeni izraz.

NIKKI LOUDER

Nikki Louder je kaotični noise rock trio iz okolice Kamnika, ki ima za sabo preko 150 koncertov širom bivše Jugoslavije, kot tudi več turnej po srednji Evropi in Veliki Britaniji. Nikki Louder si po svojih štirih dolgometražnih ploščah za svoje intenzivno, kaotično in hrupno muziciranje upravičeno zaslužijo naziv prvaki slovenskega hrupnega rocka.
Skupino oblikuje udarnost in brezkompromisnost – poslušalca rešetajo s hitrimi in surovimi rafali energije, ki surfa na razbijaškem bobnanju in kitarskem hrupu, ter ki v melodičnih preobratih le za trenutek zastane, zgolj kot kratek predah pred ponovnim skokom v novo zvočnike parajočo nevihto. Raztrgani vokali, ki se nenehno sprehajajo po tanki meji artikilacije in kričanja, še dodatno začinijo in čudovito povežejo celotno sliko. Nikki Louder ponujajo kaotično hardcore/math-core/noise izkušnjo, ki pa kljub združevanju številnih raznovrstnih vplivov zveni kompaktno in zaokroženo. In to je odlika velikih bendov. Impresivno.

WEREFOX

Werefox nikakor niso novinci na slovenski glasbeni sceni. Prav vsak izmed članov je glasbeno podkovan z izkušnjami iz drugih glasbenih kreacij, ki med drugim zajemajo projekte Psycho-Path, Kleemar, Lollobrigida in še bi lahko naštemali. Melanija Fabčič – Meleé, Sašo Benko – Bekko, David Halb in Manuel Hahn so končno združili moči in iz svojih inštrumentov pod novim psevdonimom izdali enako imenovani studijski prvenec, ki jih je zasidral kot markantnejše protagoniste slovenske glasbene alternativne scene, pri čemer so vsekakor pomagali tudi stilsko dovršeni videospoti za mnoge izmed njihovih pesmi. Rokerji so se za drugi album »Das Lied Der Maschinen« povezali z založbo Monlee Records, se zdaj usmerjajo v konceptualne vode z bogatimi aranžmaji, glasbeno raznolikostjo in dinamiko.

IAMDISEASE

Primorski hardkorovci Iamdisease so vse prej kot novinci na domači glasbeni sceni, saj so se kalili v zasedbah kot so Man In The Shadow, Low Punch, The Hoax Problem, Elodea, Kennyball Smith in A Murder Theory. Iz tako raznolikega nabora bendovskih izkušenj so Iamdisease izoblikovali svojo lastno mešanico mračnega in udarnega hardcore zvoka, ki se pogosto sprehodi v metal, crust in sludge vode, vse skupaj pa so dodatno začinili z besedili, ki tematizirajo temnejšo stran človeške narave in negativne pojave današnje informacijske družbe. Na koncertu se tako nadejamo dobre doze natančno odmerjenih ritmov in bas linij, hrupnih in mračnih kitarskih rifov z disonantnimi melodičnih prehodov ter grobega, besnečega vokalnega izraza, ki skuša ujeti trenutne občutke jeze in jih prevesti v angažirano nadiranje poslušalstva.

Permanent link to this article: https://www.galahala.com/arhiv/moonleejada-2016-gala-hala/15007/