MLADINSKI NATEČAJ S PODROČJA HIP HOP KULTURE 2017


MLADI RAPETEK
Mladinski natečaj s področja hip hop kulture

Natečaj MLADI RAPETEK izhaja iz koncertnega cikla RAPETEK – edinega rednega mesečnega hip hop dogodka v Sloveniji, s katerim Društvo Kapa v ljubljanskem klubu Gala hala že štirinajsto leto zagotavlja kakovosten koncertni in DJ-program. S sodelovanjem na natečaju, katerega cilj je spodbujanje jezikovne, glasbene, likovne in plesne ustvarjalnosti, bodo dekleta in fantje pridobili nove spretnosti izražanja in veščine nastopanja, soustvarjali z vrstniki ter spoznavali hip hop kulturo.

Organizator natečaja je Društvo Kapa v sodelovanju z Zavodom Culturemaker.
Natečaj podpirata Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo RS.

PRAVILNIK
Na natečaj se lahko prijavijo dekleta in fantje od 5. do 9. razreda OŠ ter srednješolci.

1) TEME NATEČAJA
Proste teme.

2) KATEGORIJE IN OBLIKA PRIJAVLJENIH DEL

a) Rap in beatbox
Videoposnetek rapanja ali “beatboxanja”, posnetega z mobilnim telefonom, v trajanju od 30 sekund do 2 minuti.

b) DJ-anje in beat-making
Internetne povezave na tri raperske skladbe na YouTubu, ki so natečajniku najbolj všeč, ali posnetek glasbene podlage, ki jo je natečajnik izdelal sam.

c) Ples
Video hip hop koreografije natečajnika/-ov, posnete z mobilnim telefonom, v trajanju od 30 sekund do 2 minuti.

d) Grafitiranje
Fotografija treh skic, ki jih je natečajnik narisal.

e) Kombinacija dveh ali več kategorij
Video natečajnikove rap skladbe ali dela rap skladbe, posnete z mobilnim telefonom, v trajanju od 30 sekund do 2 minuti, lahko v povezavi z drugimi elementi hip hop kulture, naštetimi zgoraj.

3) ŠTEVILO SODELUJOČIH
Na natečaj se lahko natečajniki prijavijo samostojno ali v skupini.

4) ODDAJA DEL
Video posnetke, povezave, skice in slike pošljite prek Sendspacea, Dropboxa, povezave na YouTubu ali s pomočjo drugih platform za datoteke večjega formata pošljite skupaj z izpolnjeno prijavnico na naslov mladi.rapetek@gmail.com, in sicer do 15. aprila 2017.

5) ŽIRIJA, ki jo sestavljajo Katarina Deskovič (programski vodja kluba Gala hala), Meta Štular (Zavod Culturemaker), Zlatan Čordić – Zlatko (glasbenik), Luka Jeločnik – DJ Kpow, Sunny Al Saleh – MC Sunny Sun, Žiga Žmavc – Zhiga, Sandi Abram (Ljubljana Graffiti tour) in Nejc Osovnikar – Nayco & Nace Novak – Nata (UrbanKLAN/Urban Roof) se bo sestala 18. aprila 2017 in izbrala nagrajence. Ti bodo o tem obveščeni po e-pošti do 30. aprila 2017.

6) NAGRADE:

1. nagrada:
Deset najboljših avtorjev ali skupin bomo povabili na brezplačno delavnico, ki bo z mentorji iz vsake kategorije potekala v maju 2017. Dva tedna po delavnici bodo nagrajenci v popoldanskih urah nastopili na Letnem odru Gala hale. Prvonagrajenci bodo prejeli tudi majčke in značke MLADI RAPETEK.

2. nagrada:
Deset drugonagrajenih avtorjev ali skupin bo prejelo Zlatkov CD z avtogramom ter majčke in značke MLADI RAPETEK.

Vsi nagrajenci (oz. njihovi skrbniki) s prijavo dovoljujejo organizatorjem natečaja objavo svojih del v promocijske namene.

7) SPOZNAVNI DAN
Spoznavni dan bo potekal v soboto, 6. maja 2017 ob 17.00 na Letnem vrtu Gala hale, kjer se bodo med seboj spoznali nagrajenci, njihovi starši, učitelji, mentorji delavnic ter sodelujoči pri projektu. Na voljo bomo za morebitna vprašanja in pojasnila.

8 ) DELAVNICA
Delavnica bo za osnovnošolce potekala v soboto, 13. maja, od 14.00 do 18.00 na Letnem vrtu Gala hale na Metelkovi v Ljubljani, ter za srednješolce v soboto, 20. maja od 14.00 do 18.00 na Letnem vrtu Gala hale na Metelkovi v Ljubljani. Vodili jo bodo mentorji z dolgoletnimi izkušnjami pri delu z mladimi: Zlatan Čordić – Zlatko, Luka Jeločnik – DJ K’Pow, Sunny Al Saleh – MC Sunny Sun, Nejc Osovnikar – Nayco & Nace Novak – Nata, Sandi Abram ter Žiga Žmavc – Zhiga. V prvem delu delavnice bodo udeleženci in udeleženke spoznali, kako med rapanjem pravilno dihamo, kako izboljšamo prezenco na odru, kako se znebimo treme, izboljšamo rime, izdelamo dobro glasbeno podlago, narišemo dober grafit, sodelujemo z občinstvom ipd. V drugem delu delavnice bodo sodelovali še z lučnimi in tonskimi tehniki. Na delavnici bo poskrbljeno tudi za prigrizek.

9) NASTOP IN PODELITEV NAGRAD

1. Generalka za prvonagrajence
Sobota, 27. maja 2016, ob 16.00 na Letnem odru Gala hale na Metelkovi v Ljubljani. Generalki bo sledilo okrepčilo na letnem vrtu.

2. Nastop in podelitev nagrad
Sobota, 27. maja 2017, ob 18.00 na Letnem odru kluba Gala hala na Metelkovi v Ljubljani. Po nastopu nagrajencev bosta sledila še nastop Zlatka in DJ-program, oder pa bo odprt tudi za druge nastopa željne.

Za informacije se obrnite na:
Društvo Kapa
mladi.rapetek@gmail.com

MLADI RAPETEK PRIJAVNICA 2017

Mentorji delavnice:

Zlatan Čordić – Zlatko je eden najbolj znanih domačih raperjev. Za seboj ima že deset albumov (Svet je lep – 2007, Zlatko in prijatelji – 2007, Svet je lepši – 2008, Izštekani 585 teorija – 2009, Zlato ti daje sijaj, ne pa sreče – 2010, Moj pogled – 2010, Plečnikova roža – 2011, Ogledalo kritikov – 2013, Živim lajf – 2014, Žive naj vsi narodi – 2016). Lani je nastopil v filmu Utrip ljubezni Borisa Petkovića, kjer je odlično odigral glavno stransko vlogo. Veliko sodeluje z otroki in mladostniki (projekt Moja reka, Center za vzgojo, izobraževanje in usposabljanje Janeza Levca, kjer deluje kot njihov ambasador ipd.).

Luka Jeločnik – DJ K’Pow je kot DJ aktiven že vse od leta 1997. Včasih je bil znan predvsem kot član znamenitega kolektiva RDYO DJs, danes ga poznamo tudi kot aktivnega člana društva GOR. Njegova ljubezen je hip hop, vendar vrti tudi glasbo sorodnih žanrov. Nastopal je v številnih klubih in na drugih glasbeno-kulturnih prireditvah po vsej Sloveniji in ostali exYU regiji, prav tako po Veliki Britaniji, Nemčiji, Italiji, Avstriji, Češki in Franciji. Sodeloval in nastopal je z različnimi priznanimi domačimi in tujimi umetniki, zadnja leta pa najbolj aktivno sodeluje z DJ/MC Sunny Sunom, s katerim poleg drugih glasbenih projektov vodita DJ Telovadnico, serijo DJ delavnic za mlade, ki v prostorih Urban Roofa v Ljubljani potekajo že skoraj tri leta.

Sunny Al Saleh – Sunny Sun je MC, producent in DJ ter član hip hop ekipe Wudisban. MC je že dobrih petnajst let, zadnja tri leta pa se ukvarja tudi z beat makingom in DJ-anjem. Leta 2010 je kot MC postal prvak v freestylu na Reki in istega leta tudi hrvaški državni podprvak. Svoje znanje rad deli z mladimi – organizira DJ Telovadnico v Urban Roofu v Ljubljani, kjer ima tudi studio. DJ Telovadnica je celoletni projekt, v sklopu katerega vsako drugo nedeljo potekajo delavnice DJ-anja in turntablisma za vse starostne skupine. Sodeluje pri delavnicah društva GOR, katerega član je, povezuje se z DJ Splinterjem in mariborsko Scratch kliniko ter z DJ Jopo, s katerim na Reki organizira Scratch radionico.

Žiga Žmavc – Zhiga se z beatboxom, umetnostjo proizvajanja zvokov, glasbe in ritmov s pomočjo človeških ust ukvarja že deseto leto. Skozi leta je z vztrajno vajo postajal vedno boljši in ustvaril lasten stil beatboxa ter kot samostojni izvajalec začel nastopati na številnih prireditvah, med drugimi na Red Bullovih dogodkih, na A-capella prireditvah, v številnih klubih po Sloveniji, na Rock Otočcu, dvakrat so ga gostili v Zagrebu, posnel pa je tudi štiri krajše reklame. Septembra 2008 sta moči združila z Muratom (iz dvojca Murat & Jose), s katerem včasih nastopa v dvojici. Poleg nastopov je vodil tudi kar nekaj delavnic na temo beatboxa. Leta 2014 se je v Sloveniji odvilo prvo državno prvenstvo v beatboxu, na katerem je osvojil prvo mesto in tako postal prvi državni Beatbox prvak.

Sandi Abram je samostojni oblikovalec in raziskovalec. Je soustanovitelj iniciative Ljubljana Graffiti Tour, ki organizira vodena predavanja o ulični umetnosti in grafitarske delavnice za otroke in odrasle. Umetniško se ukvarja z grafičnim dizajnom ter fotografijo, raziskovalno pa z razvojem javnih prostorov in urbanimi kulturami. Samostojno je med drugim razstavljal v Galeriji ŠKUC in Galeriji FDV, kot raziskovalec in član uredništva pa redno sodeluje s Časopisom za kritiko znanosti. Sodeloval je tudi pri številnih mednarodnih projektih s priznanimi umetniki, kot so Swoon, Voina in Justseeds.

UrbanKLAN je skupina kreativnih in idej polnih urbanih plesalcev, ki so našli svoj dom po streho Urban Roofa. Združuje jih želja po skupnem ustvarjanju in nadgrajevanju znanja plesa.
Aktivni na plesnih battlih po Evropi, se vključujejo tudi v ostalie elemente hip hopa (beatmaking, rap, beatbox, graffiti…). Sodelujoča pri natečaju Nejc “Nayco” Osovnikar in Nace “Nata” Novak plesno sodelujeta že 2 leti. Njuno poznavanje plesnih stilov popping-a, new styla/hip hopa, house-a in krumpa se prepleta z neverjetno kreativo in muzikalnostjo, ki se kažejo v prostem slogu in koreografskih delih. Oba sta zmagovalca ali polfinalista plesnih prireditev Neighbourhood vol. 1, Battle 1vs1 Štuk-Maribor, UFBB 2016, Kidz Battle 2016, Novi Sad Groovin Allstyle, Unbreakable Anniversary, Državno prvenstvo allstyle battle, Nayco je tudi državni prvak v Hip Hopu leta 2015 in 2016, udejstvuje se kot sodnik na plesnih prireditvah in je učitelj v plesni šoli Urban Roof.

MLADINSKI NATEČAJ S PODROČJA HIP HOP KULTURE 2016


MLADI RAPETEK
Mladinski natečaj s področja hip hop kulture

Natečaj MLADI RAPETEK izhaja iz koncertnega cikla RAPETEK – edinega rednega mesečnega hip hop dogodka v Sloveniji, s katerim Društvo Kapa v ljubljanskem klubu Gala hala že enajsto leto zagotavlja kakovosten koncertni in DJ-program. S sodelovanjem na natečaju, katerega cilj je spodbujanje jezikovne, glasbene, likovne in plesne ustvarjalnosti, bodo dekleta in fantje pridobili nove spretnosti izražanja o perečih družbenih temah in veščine nastopanja, soustvarjali z vrstniki ter spoznavali hip hop kulturo.

Organizator natečaja je Društvo Kapa v sodelovanju z Zavodom Culturemaker.
Natečaj podpirata Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo RS.

PRAVILNIK
Na natečaj se lahko prijavijo dekleta in fantje od 5. do 9. razreda OŠ.

1) TEME NATEČAJA
Proste teme.

2) KATEGORIJE IN OBLIKA PRIJAVLJENIH DEL

a) Rap in beatbox
Videoposnetek rapanja ali “beatboxanja”, posnetega z mobilnim telefonom, v trajanju od 30 sekund do 2 minuti.

b) DJ-anje in beat-making
Internetne povezave na tri raperske skladbe na YouTubu, ki so natečajniku najbolj všeč, ali posnetek glasbene podlage, ki jo je natečajnik izdelal sam.

c) Ples
Video hip hop koreografije natečajnika/-ov, posnete z mobilnim telefonom, v trajanju od 30 sekund do 2 minuti.

d) Grafitiranje
Fotografija 3 skic, ki jih je natečajnik narisal.

e) Kombinacija dveh ali več kategorij
Video natečajnikove rap skladbe ali dela rap skladbe, posnete z mobilnim telefonom, v trajanju od 30 sekund do 2 minuti, lahko v povezavi z drugimi elementi hip hop kulture, naštetimi zgoraj.

3) ŠTEVILO SODELUJOČIH
Na natečaj se lahko natečajniki prijavijo samostojno ali v skupini.

4) ODDAJA DEL
Video posnetke, povezave, skice in slike pošljite prek Sendspacea, Dropboxa, povezave na YouTubu ali s pomočjo drugih platform za datoteke večjega formata na naslov mladi.rapetek@gmail.com, in sicer do 26. aprila 2016, skupaj z izpolnjeno prijavnico.

5) ŽIRIJA, ki jo sestavljajo Katarina Deskovič (programski vodja kluba Gala hala), Zlatan Čordić – Zlatko (glasbenik), Luka Jeločnik – DJ Kpow, Sunny Al Saleh – MC Sunny Sun, se bo sestala 3. maja 2016 in izbrala nagrajence. Ti bodo o tem obveščeni po e-pošti do 13. maja 2016.

6) NAGRADE:

1. nagrada:
Deset najboljših avtorjev ali skupin bomo povabili na brezplačno delavnico z mentorji iz vsake kategorije. Dva tedna po delavnici bodo nagrajenci v popoldanskih urah nastopili na Letnem odru Gala hale. Prvonagrajenci bodo prejeli tudi majčke in značke MLADI RAPETEK.

2. nagrada:
Deset drugonagrajenih avtorjev ali skupin bo prejelo Zlatkov CD z avtogramom ter majčke in značke MLADI RAPETEK.

Vsi nagrajenci (oz. njihovi skrbniki) s prijavo dovoljujejo organizatorjem natečaja objavo svojih del v promocijske namene.

7) SPOZNAVNI DAN
Spoznavni dan bo potekal 20. maja 2016 ob 17.00 na Letnem vrtu Gala hale, kjer se bodo med seboj spoznali nagrajenci, njihovi starši, učitelji, mentorji delavnic ter sodelujoči pri projektu. Na voljo bomo za morebitna vprašanja in pojasnila.

8 ) DELAVNICA
Delavnica bo potekala v petek, 10. junija, od 16.00 do 20.00 na Letnem vrtu Gala hale na Metelkovi v Ljubljani. Vodili jo bodo mentorji, Zlatan Čordić – Zlatko, Luka Jeločnik – DJ K’Pow, Sunny Al Saleh – MC Sunny Sun ter Žiga Žmavc z dolgoletnimi izkušnjami pri delu z mladino. V prvem delu delavnice bodo udeleženci in udeleženke spoznali, kako pravilno dihamo med “rapanjem”, kako izboljšamo prezenco na odru, kako se znebimo treme, izboljšamo rime, izdelamo dobro glasbeno podlago, narišemo dober grafit, sodelujemo z občinstvom ipd. V drugem delu delavnice bodo sodelovali še z lučnimi in zvočnimi tehniki. Na delavnici bo poskrbljeno tudi za prigrizek.

9) NASTOP IN PODELITEV NAGRAD

1. Generalka za prvonagrajence
Petek, 24. junija 2016, ob 16.00 na Letnem odru Gala hale na Metelkovi v Ljubljani. Generalki bo sledilo okrepčilo na letnem vrtu.

2. Nastop in podelitev nagrad
Petek, 24. junija 2016, ob 18.00 na Letnem odru kluba Gala hala na Metelkovi v Ljubljani. Po nastopu nagrajencev bosta sledila še nastop Zlatka in DJ-program, oder pa bo odprt tudi za druge nastopa željne.

Za informacije se obrnite na:
Društvo Kapa
mladi.rapetek@gmail.com

www.galahala.com/mladi-rapetek
MLADI RAPETEK FB
Več o hip hop kulturi

MLADI RAPETEK PRIJAVNICA 2016

Mentorji delavnice:

Zlatan Čordić – Zlatko je eden najbolj znanih domačih raperjev. Za seboj ima že devet albumov (Svet je lep – 2007, Zlatko in prijatelji – 2007, Svet je lepši – 2008, Izštekani 585 teorija – 2009, Zlato ti daje sijaj, ne pa sreče – 2010, Moj pogled – 2010, Plečnikova roža – 2011, Ogledalo kritikov – 2013, Živim lajf – 2014), trenutno snema desetega. Letos je nastopil v filmu Utrip ljubezni Borisa Petkovića, kjer je odlično odigral glavno stransko vlogo. Veliko sodeluje z otroki in mladostniki (projekt Moja reka, Center za vzgojo, izobraževanje in usposabljanje Janeza Levca, kjer deluje kot njihov ambasador ipd.).

Luka Jeločnik – DJ K’Pow je kot DJ aktiven že vse od leta 1997. Včasih je bil znan predvsem kot član znamenitega kolektiva RDYO DJs, danes ga poznamo tudi kot aktivnega člana društva GOR. Njegova ljubezen je hip hop, vendar vrti tudi glasbo sorodnih žanrov. Nastopal je v številnih klubih in na drugih glasbeno-kulturnih prireditvah po vsej Sloveniji in ostali exYU regiji, prav tako po Veliki Britaniji, Nemčiji, Italiji, Avstriji, Češki in Franciji. Sodeloval in nastopal je z različnimi priznanimi domačimi in tujimi umetniki, zadnja leta pa najbolj aktivno sodeluje z DJ/MC Sunny Sunom, s katerim poleg drugih glasbenih projektov vodita DJ Telovadnico, serijo DJ-delavnic za mlade, ki v prostorih Urban Roofa v Ljubljani potekajo že dobri dve leti.

Sunny Al Saleh – Sunny Sun je MC, producent in DJ ter član hip hop ekipe Wudisban. MC je že dobrih petnajst let, zadnja tri leta pa se ukvarja tudi z beat-makingom in DJ-anjem. Leta 2010 je kot MC postal prvak v freestylu na Reki in istega leta tudi hrvaški državni podprvak. Svoje znanje rad deli z mladimi – organizira DJ Telovadnico v Urban Roofu v Ljubljani, kjer je njegov studio; gre za celoletni projekt, kjer se lahko vsako drugo nedeljo kdor koli uči DJ-inga in turntablisma. Sodeluje tudi pri delavnicah v organizaciji društva GOR, katerega član je, povezuje se še z DJ Splinterjem in mariborsko Scratch kliniko ter z DJ Jopo, s katero na Reki organizira “Scratch radionico”.